16.5.11

Τι «βλέπουν» Credit Suisse, Citi, Moody's...


Tην ώρα που, στις Βρυξέλλες, οι οικονομικοί ταγοί της Ευρώπης καλούνται να δώσουν πειστικές λύσεις στα προβλήματα Πορτογαλίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας, με τη χώρα μας να αποτελεί το... πλέον δυσεπίλυτο εξ αυτών, κι ενώ ο απόηχος των δραματικών εξελίξεων με τη σύλληψη στη Νέα Υόρκη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν πιέζει δραματικά τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι συνεχίζουν να δημοσιοποιούν τις προβλέψεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος και για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί!

Η Credit Suisse έχει τον πιο γλαφυρό τίτλο: “With a little help from my friends”! Αναφέρεται στα σενάρια που “βλέπουν” οι αναλυτές της και στην αναγκαιότητα να βρεθεί άμεσα μια λύση, είτε με τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να καλύψει τις επιπλέον χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2012, είτε με την επέκταση του υπάρχοντος πακέτου βοήθειας.

Ο οίκος εκτιμά επίσης πως μια άλλη επιλογή, σε δεύτερο χρόνο όμως για προφανείς λόγους, θα ήταν να επιταχύνει η Ελλάδα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και να επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμά της ταχύτερα. Τέλος, αναφέρεται και στην πιθανότητα να συναινέσουν οι ιδιώτες επενδυτές νσε επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων λήξης 2012, κάτι όμως που σε... σειρά πιθανότητας, τοποθετεί ως τρίτο ενδεχόμενο.

Τέλος, αναφέρει πως είναι πλέον απίθανη η αναδιάρθρωση του χρέους!

Η Citigroup από την πλευρά της εκτιμά πως είναι ανοιχτά -ακόμα- όλα τα ενδεχόμενα για χορήγηση επιπλέον δανείων στην Ελλάδα, ενώ η επιμήκυνση ως προοπτική είναι δύσκολη αλλά όχι απίθανη, ακόμα και πριν από το 2012. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν τέλος πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα μας.

Ο τρίτος οίκος που δημοσιοποίησε σήμερα τις εκτιμήσεις του για το “ελληνικό πρόβλημα” είναι η Moody's, h οποία ουσιαστικά προειδοποιεί πως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αποσταθεροποίηση την Ευρωζώνης και δη στον τραπεζικό της κλάδο.

Η Moody’s εκτιμά ότι μπορεί το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι σε θέση να “αντέξει” ακόμα και ένα haicut της τάξης του 70% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά ο αντίκτυπος μιας ελληνικής “χρεοκοπίας” θα είναι... “δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο”, αφού θα προκαλούσε πιθανώς ένα κύμα εκταμιεύσεων και εκροών καταθέσεων, δηλαδή γενικότερα θα ενίσχυε την αβεβαιότητα αναφορικά με την πρόθεση των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις πιστώτριες τράπεζες!
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: