10.5.11

Άμυνα ζώνης...



Γράφει η Λώρη Κέζα

Ο δήμαρχος Αθηναίων σε μισό χρόνο έχασε τους μισούς συμμάχους του. Ένα αρνητικό κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται γύρω από το πρόσωπό τους, τις επιλογές του, την ιδεολογία του. Όσα ως υποψήφιο τον καθιστούσαν διαφορετικό, εναλλακτικό, προοδευτικό τώρα έχουν... αρχίσει να ενοχλούν. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο εξάμηνο δεν άλλαξε η πόλη. Δεν άλλαξε ούτε η ατζέντα των προβλημάτων. Τα παραεμπόριο εξακολουθεί να πλήττει το εμπόριο και να προσβάλλει την αισθητική. Τα σκουπίδια από καιρού εις καιρόν φτιάχνουν τους γνώριμους λοφίσκους. Οι συμβασιούχοι δημιουργούν προβλήματα. Πέραν τούτων ο κ. Γιώργος Καμίνης έχασε, ως φαίνεται, την υποστήριξη της Εκκλησίας. Επιπλέον έχει να διαχειριστεί τις διαφωνίες των δικών του δημοτικών συμβούλων. Ως κερασάκι έχει και τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος εσχάτως εκδίδει ειρωνικές ανακοινώσεις.

Οι ψηφίδες της δυσαρέσκειας φτιάχνουν ένα αρνητικό κλίμα. Αν όμως τις απομονώσουμε και τις εξετάσουμε θα δούμε ότι ο δήμαρχος έχει φορτωθεί περισσότερα από όσα του αναλογούν. Κατ’ αρχάς σε σχέση με την κυβέρνηση. Είναι κωμικό να συσκέπτονται τρεις υπουργοί και τρεις υφυπουργοί (κ.κ. Ραγκούσης, Μπιρμπίλη, Παπουτσής, Σηφουνάκης, Αηδόνης, Νταλάρα) και να ισχυρίζονται ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν θα αλλάξει αν δεν συμπαραταχθεί ο δήμαρχος. Κανονικά αυτοί θα έπρεπε να απολογούνται γιατί δεν παρέχουν στον δήμαρχο τα μέσα για να καθαρίσει (με όλες τις έννοιες) την πόλη. Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Καμίνης αποφάσιζε να ασχοληθεί με ένα και μόνο πρόβλημα, ας πούμε της πορνείας και πάλι δεν θα τα κατάφερνε μόνος του. Τι να κάνει; Να βγει και να ψεκάσει τις πεταλούδες της νύχτας με Baygon;

Ο δήμος Αθηναίων είχε μια πολύ καλή σχέση με την Αρχιεπισκοπή σε δράσεις που αφορούν τους άστεγους. Η καλή σχέση διαλύθηκε από μια παρεξήγηση: μαθεύτηκε ότι στον 9,84 δόθηκε εντολή να μην λένε οι δημοσιογράφοι «Χριστός Ανέστη» για να μην ενοχληθούν οι μουσουλμάνοι της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος διέψευσε την πληροφορία αλλά η διάψευση δεν έκανε τον γύρο της Αθήνας. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις επ’ αυτού: έχουν απομακρυνθεί δεκάδες τεμπελχανάδες, αργόμισθοι από τον δημοτικό ραδιοσταθμό άρα ο δήμαρχος απέκτησε δεκάδες κακιασμένους εχθρούς στα μίντια. Θα κάνουν τα πάντα για να του χαλάσουν την εικόνα και να αποσταθεροποιήσουν τον κύκλο των ανθρώπων του.

Το κρίμα είναι ότι ο δήμαρχος παίζει αμυντικά χάνοντας χρόνο. Κανονικά θα έπρεπε να εγκαλεί την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να συντονιστεί υπό την δημοτική μπαγκέτα για να βελτιωθεί η ζωή στην Αθήνα. Κανονικά θα έπρεπε ο δήμαρχος να συντονίζει συζητήσεις σε υψηλά κλιμάκια και όχι να είναι έξω από τις διεργασίες. Κανονικά θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και να τις κοινοποιεί: να προτείνει ο ίδιος λύση για τους συμβασιούχους, να προτείνει ο ίδιος πως πεζοδρομηθεί και θα φωτιστεί η πόλη του, να προτείνει ο ίδιος στρατηγικές για την απομάκρυνση των παράνομων δραστηριοτήτων. Το κρίμα είναι ότι ο δήμαρχος δεν παίρνει δυναμικές πρωτοβουλίες: όταν γίνεται μια παρεξήγηση με έναν θεσμό όπως η Εκκλησία δεν νοείται να επιλύεται με ανακοινώσεις. Όταν ένας υπαίτιος των δεινών, σαν τον κ. Κακλαμάνη επιρρίπτει ευθύνες, δεν νοείται να έχει την τελευταία λέξη.

Ο κ. Καμίνης δεν είναι ένας άνθρωπος εκτός τόπου και χρόνου όπως ορισμένοι τον παρουσιάζουν. Έχει αντανακλαστικά και τούτο φαίνεται από τα μικρά και ασήμαντα. Μόλις νίκησε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ έδωσε εντολή να φωταγωγηθεί η πόλη. Αν είδε το ματς σίγουρα διαπίστωσε τη δύναμη όσων παίζουν επιθετικά. Τι περιμένει;
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: