6.5.11

Η αυστριακή Βουλή έκοψε τον Μίκη ως... αντισημίτη! ...


Την προγραµµατισµένη παρουσίαση του έργου «Μαουτχάουζεν», του Μίκη Θεοδωράκη, ακύρωσε η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρµπρα Πράµερ, λέγοντας πως ο... έλληνας συνθέτης «έχει κάνει επανειληµµένες αντισηµιτικές δηλώσεις στο παρελθόν, µε τις οποίες άφησε άσχηµες εντυπώσεις». Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βιέννη.

Το έργο επρόκειτο να παρουσιαστεί από το µουσικό σχήµα της Βιέννης «Οι Ελληνες», στο πλαίσιο αφιερώµατος στη χθεσινή Ηµέρα Μνήµης των Θυµάτων του Ναζισµού από την αυστριακή Εθνοσυνέλευση, µε την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Τελικά το «Μαουτχάουζεν» αντικαταστάθηκε από άλλα µουσικά έργα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλησε να κάνει µέχρι αργά χθες το βράδυ καµία δήλωση. Το «Μαουτχάουζεν» είναι κύκλος τραγουδιών, µε µελοποιηµένη ποίηση από το αφηγηµατικό οµότιτλο έργο του Ιάκωβου Καµπανέλλη, βασισµένο στις εµπειρίες του από το οµώνυµο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης από το καλοκαίρι του 1943 µέχρι το τέλος του Πολέµου (περιγράφει τον έρωτα δύο κρατουµένων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης).

Για απόφαση-προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη έκαναν λόγο δηµοσιογραφικοί κύκλοι στη Βιέννη και σηµείωναν πως το όνοµα του έλληνα συνθέτη «ταυτίστηκε στα πέρατα του πλανήτη, όσο κανενός άλλου, µε τον αιώνιο, χωρίς εθνικές ή άλλες διακρίσεις, αγώνα του ανθρώπου για την κατάκτηση της Ελευθερίας και την υπεράσπιση της ∆ηµοκρατίας».

Επεσήµαναν µάλιστα πως µε τη µαταίωση προσβάλλεται και η µνήµη του έλληνα συγγραφέα, ποιητή και ακαδηµαϊκού Ιάκωβου Καµπανέλλη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και είναι αυτός που έγραψε τα ποιήµατα του «Μαουτχάουζεν», τονίζοντας πως «ο Καµπανέλλης υπήρξε κρατούµενος στο συγκεκριµένο ναζιστικό στρατόπεδο», όπου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 3.700 έλληνες Εβραίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: