4.5.11

Μαζικό «μνημόσυνο» του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Σουδάν...


Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ προκειμένου να τιμήσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η ομαδική προσευχή, που οργανώθηκε από ένα... τοπικό ριζοσπαστικό ισλαμικό κόμμα, αποτελούταν από άνδρες κυρίως, ντυμένους με τις παραδοσιακές λευκές φορεσιές τους, ενώ οι λιγοστές γυναίκες προσευχήθηκαν ξεχωριστά σε μια γωνιά της πλατείας, φορώντας τα παραδοσιακά τσαντόρ.

Μετά την προσευχή, το λόγο πήραν σουνίτες κληρικοί, οι οποίοι επαίνεσαν τον μπιν Λάντεν και κάλεσαν τους ηγέτες των αραβικών χωρών να πολεμήσουν τις ΗΠΑ, ενώ το άτυπο αυτό «μνημόσυνο» τελείωσε με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική».

«Το Ισλάμ ζητά να πολεμήσουμε την Αμερική επειδή υποστηρίζει το Ισραήλ και τους Εβραίους», είπε ο Σεΐχ Άμπου Ζαΐντ Μοχάμεντ Χάμζα, ευχόμενος «όλοι οι Άραβες πρόεδροι να γίνουν σαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν».

Ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα έζησε στο Σουδάν πέντε χρόνια από το 1991 έως το 1996, και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως την θεωρούσε κάτι σαν την δεύτερη πατρίδα του. Ο μπιν Λαντεν εξακολουθεί, ακόμη και νεκρός, να διαθέτει μεγάλο λαϊκό έρεισμα στην αφρικάνικη αυτή χώρα επειδή, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, έκανε επενδύσεις και αντιστάθηκε στις ΗΠΑ όταν επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν και βομβάρδισαν, το 1998, τη φαρμακοβιομηχανία Ελ Σίφα στο Χαρτούμ με το αιτιολογικό ότι παρασκεύαζε χημικά όπλα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: