20.5.11

Κύπρος: Έτοιμη για τις βουλευτικές εκλογές...


Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο, για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Τα περισσότερα κόμματα πραγματοποίησαν τις τελευταίες μεγάλες προεκλογικές εκδηλώσεις τους, προκειμένου να ... προλάβουν την απαγόρευση, της προβολής κάθε προεκλογικής δραστηριότητας από τα ΜΜΕ.

Καθοριστική για την ελπίδα και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, για να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα και η προοπτική για λύση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις λύσης, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια σε όσα έχουν συμφωνηθεί, διαχρονικά, με τη διεθνή κοινότητα και τους Τουρκοκυπρίους, ενώ αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η συνεννόηση και η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη κοινή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι προσπάθειες για λύση.

Σε σχέση με την οικονομία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κύπρος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχει μπει σε πορεία προς το καλύτερο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να υπηρετεί με συνέπεια και με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης τις πολιτικές του θέσεις και εκτίμησε ότι στις 22 Μαΐου η Κύπρος θα αλλάξει σελίδα και η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της από την κοινωνία, με ισχυρό και ηχηρό μήνυμα. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, που θα δίνει χειροπιαστές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και προοπτική για τον τόπο», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Μπορεί γι' αυτούς η καταγωγή, η γλώσσα και η θρησκεία μας να αποτελούν δευτερεύον χαρακτηριστικό της ταυτότητας τους, αλλά θα πρέπει να πούμε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι είναι ανιστόρητοι, γιατί σ' αυτή την κυπριακή γη, όλους μας έσπειρε ο Ελληνισμός και όχι αυτούς η Αριστερά και όλους τους άλλους η Δεξιά», είπε ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι θα προτιμούσε για πρόεδρο αριστερό τουρκοκύπριο παρά δεξιό ελληνοκύπριο.

Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα παραμείνει ρυθμιστής και πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων του τόπου και πρόσθεσε ότι οι εκλογείς θα δώσουν την Κυριακή την απάντησή τους σε όσους ονειρεύονται τη συρρίκνωση του ΔΗΚΟ και την εξουδετέρωση του ρόλου του.

Ο κ. Καρογιάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΗΣΥ, που κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, που διαφωνούν με την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση, να το στηρίξουν. «Διερωτώμαι που βρίσκουν το θάρρος αυτοί που προώθησαν την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν να ζητούν από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να ξεχάσουν την ταφόπλακα που ήταν έτοιμοι να βάλουν στην εθνική μας υπόθεση», είπε ο κ. Καρογιάν σε μια ευθεία αναφορά στο ΔΗΣΥ.

Επικρίσεις διατύπωσε και εναντίον της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι μετατράπηκε σε όψιμο σύμμαχο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, επειδή αποδοκιμάζει την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην τελευταία μεγάλη προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, έκανε λόγο για εφησυχασμό και αδράνεια της κυβέρνησης ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε κρίση, με αρνητικά αποτελέσματα και για τα δημόσια οικονομικά και για τα νοικοκυριά και τους πολίτες.

Είπε, επίσης, ότι πιο ανησυχητική και επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό. «Η λανθασμένη στρατηγική και οι απαράδεκτες παραχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν φέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη στην οποία βρισκόταν όταν άρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Δριμεία επίθεση τόσο κατά του ΑΚΕΛ όσο και εναντίον του ΔΗΣΥ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, υποστηρίζοντας ότι έχουν κοινές θέσεις στο Κυπριακό, με τις οποίες το κόμμα του διαφωνεί έντονα.

«Τη Δευτέρα οι άλλοι θα αθροίζουν και θα πανηγυρίζουν για τα ποσοστά τους υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πορείας Χριστόφια με τα δώρα προς τους Τούρκους. Παραχωρήσεις που θα ενισχύονται από τις προτάσεις Αναστασιάδη για εκ περιτροπής πρωθυπουργία που θα κάμουν χειρότερη την εκ περιτροπής προεδρία», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Τέλος, η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε πως στόχος του Κινήματος είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας τους, με αύξηση του εκλογικού ποσοστού εξασφάλιση και δεύτερης έδρας, και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, λέγοντας ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή, αλλά στηρίζει το κατεστημένο και όσους έχουν πει μεγάλα λόγια χωρίς να τα κάμουν πράξη.

Επίσης επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο λαός να εκφράσει την ετυμηγορία του στο θέμα των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού και να τεθούν οι κόκκινες γραμμές.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: