26.5.11

Μια αλλιώτικη διαδήλωση...


Toυ Αντ. Καρακούση

Τι είναι ο κόσμος που κατέβηκε στο Σύνταγμα σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που δεν οργανώθηκε από τα κόμματα, ούτε από τα συνδικάτα, παρά μόνο μέσα από εκκλήσεις των social media;

Από τις εικόνες που μεταφέρουν όσοι... περιηγήθηκαν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους προκύπτει ότι δεν ήταν κόσμος σαν κι αυτόν που συνήθως πάει στις διαδηλώσεις.

Η κινητοποίηση δεν έφερε χρώμα πολιτικοποίησης, εμφανώς δεν ήταν κομματικοποιημένη και οι περισσότεροι ίσως δεν είχαν ξανάπαει σε διαδήλωση.

Οι εδώ ''αγανακτισμένοι'' είναι πιθανώς τμήμα εκείνων που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι δημοσκοπήσεις.

Εμπίπτουν κατά τα φαινόμενα σ' αυτούς που οι δημοσκόποι καταγράφουν με την ένδειξη ''αδιευκρίνιστη ψήφος''.

Μαμάδες με τα παιδάκια τους, ζευγαράκια πιασμένα χέρι - χέρι, καλοντυμένες κυρίες κάποιας ηλικίας με παγωτά στο χέρι, έφηβοι με ποδήλατα, νέοι που είχαν στρώσει χαρτοπαίγνιο στο πεζοδρόμιο, μαγαζάτορες και μισθωτοί, κοινώς καθημερινοί άνθρωποι, ένα σώμα ανομοιογενές με σχεδόν ''πρωτόγονα'' συνθήματα, χωρίς οργή που ξεχειλίζει, ένα πλήθος εντελώς διαφορετικό από εκείνο των επαγγελματιών διαδηλωτών.

Κατά μια εκδοχή συγκεντρώθηκαν πρόσωπα της απειλούμενης, συνήθως σιωπηλής, μεσαίας τάξης, από εκείνους που κοιτάζουν τη δουλειά τους, είναι αδιάφοροι για τα κοινά και τώρα νοιώθοντας απειλούμενοι ένοιωσαν την ανάγκη να κατέβουν στο δρόμο με ειρηνικό τρόπο.

Δεν έχουν καμία σχέση με το αντίστοιχο πλήθος που κινητοποιήθηκε στην Ισπανία, η εικόνα της πλατείας Συντάγματος είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Μαδρίτης.

Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν αναλογίες. Ισως να είναι ποπουλίστικη η εδώ κινητοποίηση, σίγουρα πάντως είναι πιο απλή και όχι σοφιστικέ, με πλήθος πιο ανομοιογενές και όχι μόνο νεανικό, σε κάθε περίπτωση διαφορετικό.

Πρωτόγνωρα πράγματα για μας εδώ, αλλά ενδεικτικά όχι τόσο της αμφισβήτησης, αλλά κυρίως της αγωνίας για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένα από τα κόμματα δεν προσέγγισε την χθεσινή διαδήλωση. Η Νέα Δημοκρατία την αποσιώπησε, το ΠαΣοΚ έκανε πως δεν την είδε και η Αριστερά δεν την αναγνώρισε καθώς είναι έξω από τα γούστα της.

Οπως όμως και να το δει κανείς ήταν γεγονός. Ισως χωρίς συνέχεια, αλλά όχι και χωρίς μήνυμα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: