17.5.11

Προτού να είναι αργά...


Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Κάποιος να τους ενηµερώσει. Να εξηγήσει στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική οικονοµία κρέµεται από µια κλωστή. Αν κοπεί, δεν θα συµπαρασύρει µόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τα έκανε όπως τα έκανε. Ούτε την προηγηθείσα κυβέρνηση της Ν.∆. που... παρέδωσε ό,τι παρέδωσε. Θα εκδηλωθεί τσουνάµι και δεν θα µείνει τίποτε όρθιο. Και αυτό δεν είναι ένας µελλοντικός κίνδυνος. Είναι θέµα ηµερών να κλάψουν µανούλες.

Κατά συνέπεια, διερωτάται κανείς αν στη Ν.∆. έχουν επαφή µε την πραγµατικότητα. Αν έχουν ενηµέρωση, έστω από τις εφηµερίδες. Αν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αν ρώτησαν την τρόικα στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Μάλλον όχι. Γιατί αν υπήρχε στοιχειώδης επίγνωση θα είχανσυνειδητοποιήσει ότι στις σηµερινές συνθήκες το Ζάππειο ΙΙ είναι απλώς αέρας κοπανιστός. Ας δεχθούµε ότι αυτά που υποσχέθηκε να κάνει ο Αντώνης Σαµαράς είναι η σωτηρία της οικονοµίας. Πότε θα τα κάνει; Πρέπει να γίνουν εκλογές, να τις κερδίσει µε ισχυρή πλειοψηφία και µετά να συµβούν όλα τα θαυµαστά που υπόσχεται. Πιστεύουν στη Ν.∆. ότι υπάρχει τόσος χρόνος στη διάθεσή τους; ∆εν έχουν αντιληφθεί ακόµη ότι αυτό που παίζεται αυτές τις µέρες είναι η δόση του Ιουνίου. Αν δεν την πάρουµε, το κράτος θα κηρύξει γενική στάση πληρωµών. ∆εν τους ενηµέρωσαν οι δανειστές ότι για να καταβάλουν αυτήν τη δόση ζητούν κάποια πράγµατα – και µάλιστα µε τη δική τους σύµπραξη;

Με απλά λόγια, αυτήν τη στιγµή η χώρα καίγεται για πολιτική συναίνεση.

Κανένα από τα δύο κόµµατα εξουσίας δεν µπορεί να κάνει τίποτε, µε το άλλο απέναντι. Αν αύριο το πρωί αναλάβει πρωθυπουργός ο Σαµαράς, για να εφαρµόσει αυτά που λέει θα χρειαστεί την ίδια συναίνεση που αρνείται σήµερα. Και αν δεν σωθούµε τώρα, δεν θα υπάρχει µετά τίποτε να σωθεί.

Ο χρόνος τρέχει εις βάρος µας. Η κυβέρνηση εξάντλησε – σπατάλησε µάλλον – τις αντοχές της. Από τη Ν.∆. εξαρτάται να διαµορφωθούν πολιτικές προϋποθέσεις αποσόβησης του κινδύνου.

Θα καταλάβει ότι προέχει η προσπάθεια σωτηρίας; Από την κυβέρνηση Παπανδρέου. ∆εν υπάρχει χρόνος για άλλη κυβέρνηση – οποιαδήποτε άλλη. Συνεπώς, αν πιστεύουν ότι λέγοντας «όχι» τους περιµένει το µέλλον είναι µακριά νυχτωµένοι. Ο Αρθουρ Κλαρκ έλεγε:

«Είναι ειρωνεία να δίνουµε τόση σηµασία στο µέλλον, ενώ µπορεί να µην έχουµε µέλλον».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: