22.5.11

Η εβδομάδα της καμαριέρας!...


Του Κοσμά Βίδου

Οχι ένα, αλλά δύο τα σκάνδαλα που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστές δύο διασήμους και ισχυρούς, καθένας στον χώρο του, άνδρες και δύο άσημες καμαριέρες.

Και αν τα φώτα έπεσαν με μεγαλύτερη ένταση στην υπόθεση Ντομινίκ Στρος-Καν, η υπόθεση του... Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, παρ΄ ότι πέρασε στα ψιλά γράμματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς αποδεικνύει (εκ νέου, για να μην ξεχνάμε τον άτακτο Μπιλ Κλίντον) πόσο διαφορετική είναι η αλήθεια πίσω από τη δημόσια, υπερσυντηρητική συχνά, εικόνα των πολιτικών- μια εικόνα που καλλιεργείται επιμελώς και προβάλλεται επίμονα και επιτακτικά και από τα ΜΜΕ με σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων.

Η αποκάλυψη γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν το σκάνδαλο αφορά την Αμερική, τη χώρα όπου το μοντέλο της αγίας, παραδοσιακής οικογένειας, με όλα τα στερεότυπα που του έχει φορτώσει ο χρόνος- της οικογένειας δηλαδή που βλέπουμε στο «Βrothers and sisters» στην οποία οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικοί- διαφημίζεται ως η ατσάλινη βάση ήθους, τιμιότητας και φιλοπατρίας πάνω στην οποία θα χτιστεί και θα μεγαλουργήσει το έθνος. Να λοιπόν που αυτό στην περίπτωση του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας ήταν ένα ψέμα, όπως αποκαλύφθηκε από τα ίδια ΜΜΕ που κάποτε τον αποθέωναν ως «faithful husband».

Το ανακοίνωσε ο ίδιος, τώρα που έχει αποχωρήσει από τη θέση του, οπότε δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ η οποία παραστρατήματα πολιτικών σαν το δικό του τα εξετάζει με μεγάλη αυστηρότητα. Χώρισε από την επί 25 χρόνια σύζυγό του και μητέρα των παιδιών του Μαρία Σράιβερ εξαιτίας ενός εξώγαμου παιδιού που απέκτησε προ ετών με οικιακή βοηθό- οικονόμο που εργαζόταν στο σπίτι τους. Μούφα ο πιστός σύζυγος, ο άριστος οικογενειάρχης. Αυτό ήταν ένας ρόλος που εξυπηρετούσε το δημόσιο προφίλ τού Σβαρτσενέγκερ-«βράχου ηθικής». Ρόλος τόσο καλά παιγμένος ώστε ούτε η γυναίκα του είχε καταλάβει κάτι, καθώς και εκείνη με το πού έληξε η θητεία του το έμαθε- άραγε για να μη δημιουργήσει στον κυβερνήτη προβλήματα με την αντίδρασή της; «Οταν εγκατέλειψα το γραφείο τού κυβερνήτη είπα στη σύζυγό μου για αυτό το περιστατικό, το οποίο συνέβη πριν από δέκα χρόνια» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην απόφασή της να εγκαταλείψει το σπίτι τους: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον πόνο που προκάλεσα».

Την ίδια στιγμή ζήτησε από τα έντυπα μέσα και την τηλεόραση να σεβαστούν τη Μαρία του (η οποία είναι όπως γράφτηκε έξαλλη και ετοιμάζει την από τηλεοράσεώς επίθεσή της) και τα παιδιά τους, καθώς «αν αξίζω την κριτική σας ,η οικογένειά μου δεν την αξίζει». Εν προκειμένω, το ποιος αξίζει τι είναι μεγάλη κουβέντα, η οποία μάλλον δεν συμφέρει τους Σβαρτσενέγκερ αυτού του κόσμου. Οπως μεγάλη κουβέντα είναι και το κατά πόσο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη εκτός από τα τυπικά προσόντα και την προσωπική ζωή ενός πολιτικού, ο οποίος δεν παύει να είναι άνθρωπος με πάθη (δεν αναφέρομαι, εννοείται, στα πάθη που οδηγούν σε ακραίες ενέργειες όπως ο βιασμός). Σε όλα αυτά είναι μείζονος σημασίας ο ρόλος των ΜΜΕ, ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον τους, οπότε η ανάγκη για ενημέρωση αξιόπιστη, μακριά από σκοπιμότητες αλλά και ακρότητες, είναι επιτακτική.

Επαναλήψεις επί επαναλήψεων

Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει έρθει ακόμα, τα κανάλια όμως άνοιξαν ήδη τις κονσέρβες τους και μας σερβίρουν το περιεχόμενό τους. Παμπάλαιες σειρές, χιλιοϊδωμένες εκπομπές. Οπως όλα δείχνουν, ως το ερχόμενο φθινόπωρο που θα αρχίσει το νέο πρόγραμμα θα περάσουμε πέντε πολύ βαρετούς μήνες!
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: