18.5.11

Μιντιακό πανηγύρι εξευτελισµού...


Της Πόπης Διαμαντάκου

Σχόλια, αποκαλύψεις, κανιβαλικό χιούµορ, κοντινά πλάνα στον σιδηροδέσµιο DSK συνθέτουν µια ευτελή επιθεώρηση που εξελίσσεται από δελτίο σε δελτίο
Μέχρι καρτούν κυκλοφόρησε µε την αναπαράσταση της υποτιθέµενης σκηνής της σεξουαλικής επίθεσης Στρος - Καν στην καµαριέρα. Ιαπωνικής παραγωγής. Για να ‘χει το ... φιλοθέαµον στη µακρινή αυτή χώρα, την τόσο βασανισµένη από τον σεισµό, το τσουνάµι και τη διαρκή απειλή του πυρηνικού ολέθρου, µια ψυχαγωγική ανάσα. Αλλωστε, χωρίς θέα στο γεγονός είναι σαν να µην έχει συµβεί για τους εθισµένους στην κάµερα Γιαπωνέζους. Το θέµα είναι ότι προσέφεραν το εν λόγω οπτικοακουστικό τερατούργηµα – ευτελές και ως ιδέα και ως εκτέλεση – στα παγκόσµια τηλεοπτικά µέσα, τα οποία το αναπαράγουν τάχα σαν ένα ακόµη ευτράπελο της υπόθεσης Στρος - Καν. Ο ίδιος ο κανιβαλικός εθισµός του µιντιακού συστήµατος οδηγεί στον εξευτελισµό πλέον όχι του προσώπου του DSK, αλλά ολόκληρου του πολιτισµικού συστήµατος µιας ∆ύσης που υποκλίνεται για µια ακόµη φορά στο γαργαλιστικό, στην κλειδαρότρυπα, στα τσαλακωµένα σεντόνια.

Για το δελτίο του Star «η Πετρούλα τώρα δικαιώνεται». Οχι µόνο ξαναπροβάλλονται τα αποσπάσµατα από το κυνηγητό της στον Στρος - Καν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και οι ατάκες της «κύριε Ντοµινίκ, κύριε Ντοµινίκ, είστε καλύτερος από τον Σαρκοζί», αλλά ντυµένη καµαριέρα, µε στολή που να ανταποκρίνεται στην ανάλογη σεξουαλική φαντασίωση, έδινε παράσταση κουνάµενη και σεινάµενη. Ακόµη και στο δελτίο ειδή σεων του Αnt1, δίπλα στην πολύ σοβαρή Μαρία Χούκλη, η φωτογραφία που προβάλλεται δείχνει ένα ζευγάρι χειροπέδες, εκ των οποίων η µια είναι τυλιγµένη σε κόκκινο γουνάκι, σαφές υπονοούµενο για το είδος του εγκλήµατος που οδήγησε στη φυλακή τον DSK.

Ωστόσο, δεν µπορεί κανείς να µην παρατηρήσει πόσο ουσιαστική είναι η προστασία των αµερικανικών αρχών για την καµαριέρα, µε την ολοκληρωτική απόκρυψη κάθε προσωπικού στοιχείου, γεγονός που τη γλιτώνει από τον ορυµαγδό διαφόρων πιπεράτων σχολίων για την εµφάνισή της. «Αν είναι εµφανίσιµη» αναρωτιέται ο Αιµίλιος Λιάτσος. Γιατί µπορεί να µην έχει καµιά απολύτως σηµασία για την ουσία της υπόθεσης η εµφάνισή της, έχει όµως µέγιστη για τις απολαύσεις της «κλειδαρότρυπας» στις οποίες έχει συνηθίσει το φιλοθέαµον και ακόµη µεγαλύτερη για την ενεργοποίηση των στερεοτύπων του µεγάλου µικροαστικού κοινού.

Είναι το σηµείο ακριβώς που αποκαλύπτει µε πόση προσοχή αξιοποιούνται από τις αµερικανικές αρχές πολύκροτες υποθέσεις σαν του Στρος - Καν έτσι ώστε ο µιντιακός κανιβαλισµός να µην προκαλέσει σύγχυση ως προς τα µηνύµατα που στέλνει το σύστηµα Αστυνοµία - ∆ικαιοσύνη. Το κέντρο βάρους της ενηµέρωσης είναι ο συλληφθείς και όχι η καταγγέλλουσα. Εξ ου και η σπουδή να υπάρξουν πλάνα µε τον σιδεροδέσµιο συλληφθέντα. ∆ιαπόµπευση για τα ευρωπαϊκά ήθη. Και είναι έτσι. Το επισηµαίνουν Πρετεντέρης - Τσίµας στο Mega. Είναι η βαρβαρότητα των αµερικανικών ηθών στην ενηµέρωση που σοκάρει την ευρωπαϊκή ευαισθησία ως προς το τεκµήριο της αθωότητας. Αντιθέτως, το ισχυρό πλέγµα προστασίας της αδύναµης καµαριέρας είναι το µήνυµα που θέλουν οι αµερικανικές αρχές να κυριαρχήσει. Αλλωστε η δύναµη του αµερικανικού συστήµατος βρίσκεται στην αµεσότητα των απλοϊκών µηνυµάτων του. Αυτό έκανε το Χόλιγουντ, το ίδιο και η αµερικανική τηλεόραση.

Με άλλα λόγια, αυτού του είδους οι υποθέσεις στη µιντιακή τους πτυχή υπηρετούν απολύτως τις σύγχρονες αρχές του πολιτικού θεάµατος και πρωτίστως εκείνη που θέλει τον πολιτικό, τον ισχυρό άνδρα της εξουσίας, να κατευθύνει την προσοχή του κόσµου στον εαυτό του, αποσπώντας το ενδιαφέρον από την ουσία και τη σηµασία του ρόλου και του έργου του.

Ερµηνείες και σκηνές που καθήλωσαν

∆ίπλα στο µεγάλο γλέντι για τη ζωή που κέρδισαν οι κάτοικοι του «Νησιού», το φονικό. Η Μαρία απολαµβάνει την ευτυχία που στερήθηκε, η Αννα, λίγα µέτρα πιο κάτω, πληρώνει το τυφλό κυνήγι µιας ευτυχίας που φαντάστηκε. Η πρώτη ξεκινάει µια καινούργια ζωή, η άλλη χάνει τη δική της από το χέρι του προδοµένου συζύγου. Ηταν το επεισόδιο της κάθαρσης. Ακόµη µια φορά µάγεψαν το τηλεοπτικό κοινό ερµηνείες εξαιρετικές, που άλλωστε αποτέλεσαν ένα από τα µεγαλύτερα προσόντα της σειράς. Το πρόσωπο της Γιούλικας Σκαφιδά καθώς φωτίζεται από το χαµόγελο όταν ο γιατρός (Αλέξανδρος Λογοθέτης) της ζητά να τον παντρευτεί είναι από τα καλύτερα πλάνα. Το ίδιο, αµέσως µετά µέσα στο αυτοκίνητο, το σκοτεινό πρόσωπο του συζύγου της Αννας (Γιάννης Στάνκογλου) τη στιγµή που επιβεβαιώνει τη συζυγική προδοσία, καθώς εκείνη (Ευγενία ∆ηµητροπούλου) σχεδόν την οµολογεί, σαν να ‘θελε να προκαλέσει το τέλος. ∆ύσκολες τηλεοπτικά στιγµές, καθώς προσφέρονταν για υπερβολικές ερµηνείες, πλην όµως αποδόθηκαν µε εξαιρετική ισορροπία, αφήνοντας µε σεβασµό χώρο στο συναίσθηµα.Το προχθεσινό επεισόδιο είδαν 3.284.000 θεατές – περισσότεροι σχεδόν και από τη Γιουροβίζιον.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: