1.5.11

Κύμα συλλήψεων και κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις στη Συρία...


Σε συλλήψεις προχώρησαν για άλλη μια φορά σήμερα, ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας στην αποκλεισμένη εδώ και μια βδομάδα πόλη Ντέραα. Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικοί καλούν σε νέες διαδηλώσεις, σ' ολόκληρη τη Συρία, με στόχο την «άρση της πολιορκίας» στην Ντέραα. "Από νωρίς σήμερα το πρωί, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας με την ... υποστήριξη τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης, πηγαίνουν από συνοικία σε συνοικία, εισβάλλουν στα σπίτια και συλλαμβάνουν κάθε φορά έναν ή δύο ανθρώπους. Κάθε άντρας από 15 χρονών και πάνω, θεωρείται ύποπτος και μπορεί να συλληφθεί. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμός", δήλωσε ο Αμπντάλα Αμπιτζάντ, ακτιβιστής σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελεύθεροι σκοπευτές που χτυπούν "ό,τι κινείται", εμποδίζουν τους κατοίκους ακόμη και να περισυλλέξουν τα πτώματα των ανθρώπων που κείτονται στους δρόμους, ακόμη και τους τραυματίες, προσθέτει ο ίδιος.

Η Ντέραα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από την προηγούμενη Δευτέρα. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών που έφτασαν από τις γύρω περιοχές, προκειμένου να ανεφιοδιάσουν τους κατοίκους της Ντέραα. Έξι ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος και ακτιβιστής Χάσαν Άμπντελ-Αζίμ, μέλος της Εθνικής Δημοκρατικής Ομάδας, συνελήφθη το Σάββατο ενώ βρισκόταν στο γραφείο του και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Στην ανακοίνωσή τους οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι δεν δόθηκε καμία αιτιολογία για τη σύλληση του δικηγόρου.

Νωρίς σήμερα συνελήφθη και ο ακτιβιστής Οσάμα Νάσαρ από το σπίτι του στη Δαμασκό ενώ πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, είχαν συλληφθεί το Σάββατο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της πόλης Ντέραα.

Με κεντρικό σύνθημα «η εβδομάδα άρσης της πολιορκίας», τα μέλη του κινήματος «Νέοι της συριακής επανάστασης 2011» προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις, σήμερα στην Ντέραα, αύριο στα περίχωρα της Δαμασκού, την Τρίτη στην Μπανιάς και τη Ζεμπλάχ και την Τετάρτη στη Χομς, την Ταλμπισές και το Ταλ Καλάκχ, στα σύνορα με το Λίβανο.

Η «Επιτροπή μαρτύρων της 15ης Μαρτίου», που πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς, υποστηρίζει ότι 582 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της εξέγερσης. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές κάνουν λόγο για 148 νεκρούς, εκ των οποίων 78 στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Εξαιτίας της ιδιαίτερα βίαιης καταστολής, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος, όπως ο αδερφός του Σύρου προέδρου Μάχερ αλ-Άσαντ, αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ΟΗΕ εξετάζει να επιβάλλει εμπάργκο όπλων και άλλες κυρώσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έκρινε «απαράδεκτη» την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, της πρότασης επείγουσας αποστολής μιας επιτροπής έρευνας στη Συρία, καταγγέλοντας μια τέτοια κίνηση ως «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: