15.5.11

Ειδικοί είχαν προβλέψει την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία...


Ιαπωνικό κυβερνητικό όργανο πραγματοποίησε μελέτη για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικής κλίμακας τσουνάμι σε ένα πυρηνικό σταθμό, γεγονός που ενισχύει τους ισχυρισμούς ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους τις σχετικές προειδοποιήσεις, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται ενώ η ... κυβέρνηση ετοιμάζεται να βοηθήσει την Tepco να αποζημιώσει τα θύματα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Η κυβέρνηση και η Tepco έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ο συνδυασμός του σεισμού μεγέθους 9 βαθμών και του ύψους 15 μέτρων τσουνάμι που ακολούθησε ήταν ένα απολύτως απρόβλεπτο φαινόμενο.

Το κυβερνητικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, είχε ωστόσο αναλύσει τους κινδύνους των τσουνάμι ύψους από 3 ως 23 μέτρα σε έκθεσή του που είχε αρχικά δώσει στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

"Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ένα τσουνάμι συγκεκριμένου ύψους (7 μέτρα χωρίς προστατευτικό τείχος για τα κύματα και περίπου 15 μέτρων με την παρουσία τέτοιου τείχους έχει σχεδόν 100% πιθανότητες να προκαλέσει ζημιά στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα...", αναφέρει στην έκθεσή του ο Ιαπωνικός Οργανισμός Ενεργειακής Ασφάλειας.

"Εκτιμούμε ότι ένα τσουνάμι τουλάχιστον 7 μέτρων θα καταστρέψει τη λειτουργία μιας αντλίας θαλάσσιου νερού και ότι ένα τσουνάμι τουλάχιστον 15 μέτρων μπορεί να καταστρέψει εξωτερικό εξοπλισμό όπως ένα ηλεκτρικό μετασχηματιστή", αναφέρεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση και η Tepco έχουν εξηγήσει ότι ο σταθμός της Φουκουσίμα είναι σχεδιασμένος ν΄αντέξει ένα τσουνάμι μόλις 6 μέτρων.

Μηχανικοί αγωνίζονται ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο σταθμό, δυο μήνες μετά την καταστροφή. Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο φονικό τσουνάμι και 9.500 παραμένουν αγνοούμενοι.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: