4.5.11

«Οργώνει» τα υπουργεία η τρόικα...


Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συνεχίζει σήμερα Τετάρτη τους έλεγχους σε υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρωί της Τετάρτης τα στελέχη του ευρώ-ατλαντικού κλιμακίου (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) θα ... συναντηθούν με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Αθηνά Δρέττα με αντικείμενο την πορεία των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία. Από τα αποτελέσματα των μελετών εξαρτάται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν αντέχουν τη συνέχιση των υφιστάμενων παροχών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι τα μέτρα για τα επικουρικά ταμεία θα οριστικοποιηθούν εντός του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από την 1-1-2012.

Η τρόικα θα επισκεφθεί επίσης το υπουργείο Υποδομών με σκοπό των ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων για την πορεία υλοποίησης των σχεδίων συνολικής αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.

Κατά τον έλεγχο του Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξυγίανση των οικονομικών των αστικών συγκοινωνιών, τα στελέχη της τρόικα ζήτησαν τη μερική ιδιωτικοποίησή τους για να συναντήσουν την άρνηση της ελληνικής πλευράς. Το θέμα θα επανέλθει σήμερα στο τραπέζι και οι πορεία της διαπραγμάτευσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα συνεχιστεί για δεύτερη ημέρα ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 με επίκεντρο τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου.

Χθες, Τρίτη, η τρόικα συνάντησε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Νέος επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είναι ο γερμανός κ. Ματίας Μορς, ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και της ΕΚΤ κ. Κλάους Μαζούχ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο έλεγχος της τρόικας θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία:

1. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο προβλέπει περικοπές 23 δισ. ευρώ.

2. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

3. Στην χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα απευθυνθεί στο υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση της εξειδίκευσης όλων των μέτρων ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, πριν δηλαδή την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα και συναντήθηκε χθες με στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο της υπό κατάρτιση έκθεσης του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: