27.5.11

Συμπλοκές αστυνομίας και Ισπανών «Αγανακτισμένων»...


Συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και «Αγανακτισμένους» που καταλαμβάνουν εδώ και μέρες κεντρικές πλατείες πολλών ισπανικών πόλεων σημειώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη, μετά την εντολή για απομάκρυνση τους, λόγω του τελικού του Champions League.

Ανάλογες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην... πόλη Λερίντα, δυτικά της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την El Pais 46 «Αγανακτισμένοι» τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν καθώς σήμερα, η αστυνομία της Βαρκελώνης κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες τους και άλλα αντικείμενα από την πλατεία της Καταλονίας.

Κρανοφόροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον μερικών δεκάδων διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει μια από τις εισόδους της πλατείας εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων καθαρισμού. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

"Σαράντα τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός. Πέντε νοσηλεύθηκαν κυρίως για πολλαπλούς μώλωπες", δήλωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για τον "οριστικό" απολογισμό, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαρισμού προχώρησαν στη συνέχεια στη διάλυση του καταυλισμού υπό την επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας που είχαν πάρει θέσεις γύρω από την πλατεία.

Ο καθαρισμός της πλατείας της Καταλονίας, στο κέντρο της Βαρκελόνης, που είχε καταληφθεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες από το κίνημα των νεαρών "αγανακτισμένων", αποφασίσθηκε ενόψει των εκδηλώσεων, αύριο, για το Τσάμπιονς Λιγκ.

"Μόλις τελειώσει ο καθαρισμός, θα μπορέσουν να επιστρέψουν, αλλά χωρίς τις σκηνές, τα μαχαίρια και τα εν δυνάμει επικίνδυνα αντικείμενα", είχε δηλώσει προηγουμένως εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε πως η επιχείρηση αυτή αποφασίσθηκε για λόγους ασφαλείας ενόψει των εορτασμών αύριο βράδυ, σε περίπτωση νίκης στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στη Λερίντα, περίπου 100 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να δεθούν σε δέντρα. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: