20.5.11

Καρπούζια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕ ένα γεράκι στο Λαγονήσι;Ο λόγος για τον Γερµανό Γιούργκεν Σταρκ που βρέθηκε στο συνέδριο του Economist. Είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ιέραξ της νοµισµατικής ορθοδοξίας. Ο ΣΤΑΡΚ δεν ξετρελαίνεται µε την Ελλάδα. Πέρσι τον Μάρτιο είχε έρθει µε τον Ολι Ρεν στην Αθήνα, όταν η... κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αποφασίσει να πάρει ακόµη πιο σκληρά µέτρα, µπας και ηρεµήσουν οι αγορές. Στις συναντήσεις, ο Σταρκ µειδιούσε κάτω από τα µουστάκια του. Οι Ελληνες θα ‘πρεπε να συµµαζευτούν αντί να ζητούν βοήθεια. Και οι τράπεζές µας θα ‘πρεπε να σταµατήσουν να ζητούν να χαλαρώσει η ΕΚΤ τις προϋποθέσεις για να αποδεχθεί οµόλογα ως εγγύηση για ρευστότητα. Η ΕΚΤ µπορούσε να δέχεται µόνοοµόλογα µε αξιολόγηση «ΑΑΑ». Είχε κάνει µιαεξαίρεση για την κρίση το 2008. Αυτή είχε ορίζοντα λήξης το τέλος του 2010.Τα οµόλογα του Ελληνικού ∆ηµοσίουόµως είχαν αρχίσει να κατρακυλούν στις αξιολογήσεις. Ηταν σαφές ότι µόνο τα καρπούζια θα ήταν ΑΑΑ στη χώρα µας... Οταν του είπαν ότι θα υπήρχε θέµα αν οι ελληνικές τράπεζες δεν µπορούσαν να τα καταθέσουν στην ΕΚΤ, ο Σταρκ απάντησε: «Αυτό είναι δικό σας πρόβληµα».

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ είναι, βεβαίως, πολύς καιρός. Η ΕΚΤ δέχεται τα οµόλογά µας επ’ αόριστον. Και παρά τις κραυγές των γερµανών ορθοδόξωνπέρσι τον Μάιο, η ΕΚΤ βγήκε και στη δευτερογενή αγορά να «µαζέψει» οµόλογα χωρών του Νότου – δικά µας, πορτογαλικά και ιρλανδικά – στις δύσκολες στιγµές. Ο ρεαλισµός επικράτησε και ως τρένο πάτησε πρόσωπα όπως ο Αξελ Βέµπερ της Μπούντεσµπανκ που δεν θα είναι διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ. Αντ’ αυτού, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

Η ΓΡΑΜΜΗ «οι κακοί Ελληνες φταίνε, οι κακοί Ελληνες να πληρώσουν» απεδείχθη ανεδαφική. Τώρα ο Σταρκ και οι άλλοι της ΕΚΤφυλάνε Θερµοπύλες. ∆εν θέλουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ακόµη και µε µορφή επιµήκυνσης. Γιατί; ∆ιότι θα ανοίξει την όρεξητων αγορών να κατασπαράξουν την ευρωζώνη. Αλλά και διότι θεωρείται «credit event», δηλαδή χρεοκοπία. Το καταστατικό της ΕΚΤ την εµποδίζει να διακρατεί οµόλογα χρεοκοπηµένης χώρας. Αρα θα πρέπει να ξεφορτώσει καµιά 90 δισ. οµόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ως εγγύηση για χρήµατα που έχουν δοθεί σε ελληνικές τράπεζες. Μόνο που τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα θα είναισαν τη Νέα Ορλεάνη όταν έπεσαν τα φράγµατα λόγω του τυφώνα Κατρίνα.

ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ έχουν για όλα λύσεις. ∆εν έκαναν κόσκινοοι Γαλλογερµανοί προ πενταετίας τοΣύµφωνο Σταθερότητας γιατί δεν βόλευε τις οικονοµίες τους; Η γερµανική κυβέρνηση προτιµά την επιµήκυνσητου ελληνικού χρέους από το να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις επιπλέον δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2012.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Σταρκ ήρθε να πάρει κλίµα Σαρωνικού. Είναι ένας βλοσυρός εκπρόσωπος της ελίτ του οικονοµικού Βορρά που φάσκει και αντιφάσκει απέναντι στο ελληνικό πρόβληµα – που είναι, βεβαίως, ευρωπαϊκό πρόβληµα.
Aγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: