11.5.11

Γαϊδούρια ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ ότι ο Παπανδρέου µιλάει µε τη Μέρκελ. Είναι κάτι που συµβαίνει εδώ και καιρό. Είδηση θα ήταν ότι πετάει ο γάιδαρος.

Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ, βεβαίως, δεν πετάει.Στην ίδια λογική, η Ελλάδα δεν έχει ... καταφέρει ναξεκολλήσει από την κινούµενη άµµο της κρίσης. Φταίει το Μνηµόνιο ή φταίµε εµείς που δεν το εφαρµόζουµε σωστά. Ή, εξίσου πιθανό, φταίει το γεγονός ότι ουδείς είχε αντιληφθείπόσο άσχηµη είναι η πραγµατική µας κατάσταση. Κάπως έτσι, τόσο οι Γερµανοί όσο κι εµείς βρισκόµαστε ύστερα από έναν χρόνοστα ίδια. Εµείς χρειαζόµαστε κι άλλα λεφτά. Αυτοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το να µας τα δώσουν.Λίγο σαν τον θείο που µέσα του αµφιβάλλει αν έχει νόηµα να συνεχίσει να ξεχρεώνει τον άσωτο ανιψιό του.

ΣΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ από το Καστελλόριζο και µετά έχουν γίνει αναρίθµητες αναλύσεις για το πολιτικό κλίµα στη Γερµανία, για την έµφυτη αυτοσυγκράτηση της Ανγκελα και για τα εσωτερικάπροβλήµατα της κυβέρνησης συνασπισµού Χριστιανοδηµοκρατών και Φιλελεύθερων. Η σταθερά της κρίσης είναι ότι η Γερµανία µάς βλέπει µε δυσπιστία. Μετά το Καστελλόριζο χρειάστηκενα περάσουν τρεις µέρες και να πάνε ο Στρος-Καν και οΤρισέ στο Βερολίνο για να κινητοποιήσουν την Καγκελαρία. Εναν χρόνο µετά ο Ντοµινίκ άδειασε τον Παπανδρέουκαι µας έχει από µακριά, διότι φοβάται ότι ένα δεύτερο ελληνικόκραχ θα κάνει ζηµιά στο προφίλ του ως υποψήφιου γάλλου προέδρου. Και ο Ζαν-Κλοντ αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΞΑΝΑ και ξανά ότι το πρόβληµα είναι πολιτικό. Οτι η Ανγκελα δεν έχει τον τυφλό ευρωπαϊσµό των προκατόχων της και ότι κινείταιµε πολιτικό υπολογισµό. ∆εν χάνει δηλαδή από ταµάτια της το γερµανικό εκλογικό σώµα. Ή ότι η Ευρώπη δεν µπορεί να πάρειτη µεγάλη πολιτική απόφαση να στηρίξειτην Ελλάδα και τονΝότο. Ωστόσο, η διαπίστωση αφορά εξίσου τη χώρα µας.Το ελληνικό πολιτικό σύστηµα αρνείται να κάνει αυτά που έκαναν οι Γερµανοί µετά το 2000, όταν µεταρρύθµισαν µε κοινωνικό κόστος την οικονοµία τους και περιόρισαν τοκοινωνικό κράτος. Ή αυτά που κάνει από πέρσι την άνοιξη η κυβέρνηση Κάµερον - Κλεγκ στοΛονδίνο µε το πρόγραµµα των σκληρών περικοπών.

ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ είναι πράγµατα που ξέρουµε. Αυτό που δεν ξέρουµε είναι τι έχουν στο βάθος του µυαλού τους οι Γερµανοί. Μας πάνε στα άκρα για να κάνουµε αυτάπου δεν κάνουµε; Ή µήπως µας πάνε σε αναδιάρθρωση; ∆ιότι το Βερολίνο δεν λέει όχι σετέτοιο ενδεχόµενο. Μας κάνουν τη ζωή δύσκολη για ναµας βάλουν στον ίσιο δρόµο; Ή γιατί θέλουν σταδιακά να µας ξεφορτωθούν και να µας κάνουν να θέλουµε να πάµε στη δραχµή;

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ . Τις απαντήσεις είµαστε καταδικασµένοι νατις µάθουµε τα επόµενα χρόνια.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: