14.5.11

Εχει ο καιρός γυρίσµατα ...


Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Οποιος µετέχει στην πολιτική, µετέχει απαραιτήτως και στο «χρηµατιστήριό» της. οι µετοχές του ανεβαίνουν, κατεβαίνουν, κάνουν «σπλιτ» και ενίοτε αποσύρονται από το ταµπλό. οι χθεσινοί πανίσχυροι δεν έχουν... σήµερα πού την κεφαλήν κλίνη και οι σηµερινοί αποδιοποµπαίοι γίνονται αύριο δεκτοί µετά βαΐων και κλάδων. Τα παραδείγµατα τα τελευταία χρόνια είναι πολλά. Π.χ. ο Κώστας Σηµίτης, «ηγέτης µακράς πνοής», κατά το λιβανωτό της εποχής του, εξοβελίστηκε από το κόµµα που διοικούσε χωρίς να ανοίξει µύτη και σήµερα περνάει απαρατήρητος – και µερικές φορές εύχεται να είναι έτσι. ο Κώστας Καραµανλής, αρχηγός κόµµατος στα σαράντα του και πανίσχυρος πρωθυπουργός στα 47 του, κάθεται σήµερα στα πίσω έδρανα της Βουλής. Η ΝτόραΜπακογιάννη µε την αρχηγία της Ν.∆. στο τσεπάκι µέχρι πρόπερσι, εκλιπαρεί σήµερα για έναν ρόλο σε µια συµµαχική κυβέρνηση –οποιαδήποτε. ο Γιώργος Παπανδρέου, κυρίαρχος του παιχνιδιού ώς τώρα σε πολλά επίπεδα, βλέπει τους υπουργούς του να του δίνουν οδηγίες από τηλεοράσεως και άρχισαν να µην του βγαίνουν στο τηλέφωνο εκείνοι που του έστρωναν κόκκινα χάλια για να περάσει. Συµπέρασµα: στην πολιτική έχει ο καιρός γυρίσµατα.

Σ’ αυτήν τη φάση, αυτός που βλέπει το αστέρι του να λάµπει είναι ο αντώνης Σαµαράς. Ισως γιατί σκοτεινιάζει όλο και πιο πολύ το στερέωµα γύρω του, λάµπει όλο και περισσότερο. αποσυνάγωγος για µια µεγάλη περίοδο, πάτησε στο φιλότιµο του Καραµανλή για να επιστρέψει στη Ν.∆. και στην ενεργό πολιτική και λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε να διώξει την οικογένεια Μητσοτάκη που τον είχε διώξει παλαιότερα. Κάποτε οι ιστορικοί θα µείνουν άναυδοι µε το σλάλοµ του Σαµαρά στον δηµόσιο βίο. Εριξε την κυβέρνηση του κόµµατός του και αυτό τον έκανε στη συνέχεια αρχηγό του. αλλά είναι κανόνας: στην πολιτική και στον έρωτα τα πάντα µπορούν να συµβούν.

Μπορεί να συµβεί και αυτό που επιδιώκει ο Σαµαράς; Να γίνει ο δέκατος κατά σειρά πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής ∆ηµοκρατίας; Γιατί όχι; Στην Ελλάδα µόνο ο Εβερτ από τους αρχηγούς αξιωµατικής αντιπολίτευσης απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός. αν θα το καταφέρει και ο αντώνης, θα είναι κυρίως γιατί θυµίζει αυτό που έλεγε η αγγλίδα ιστορικός Βάιολετ Μπλίναµ-Κάρτερ για τους Τόρις: «∆εν είναι πάντα λάθος, αλλά είναι µονίµως λάθος τη σωστή στιγµή».
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: