16.5.11

Θυσία στον αγριεµένο Μισισιπή...


Πρώτα το Τενεσί, µετά το Αρκάνας, τώρα η Λουιζιάνα. Καθώς τα φουσκωµένα νερά του Μισισιπή προχωρούν και απειλούν στο διάβα τους κάθε πόλη και χωριό του αµερικανικού Νότου, µηχανικοί του στρατού προχωρούν σε ... κινήσεις ριζοσπαστικές προκειµένου να αποφύγουν τα χειρότερα: δύο – από τα συνολικά 125 – φράγµατα άνοιξαν το Σαββατοκύριακο µε σκοπό να µειωθεί η στάθµη των νερών και να προστατευθούν οι µεγάλες πόλεις κατά µήκος του ποταµού.

Ανάλογη πρωτοβουλίαέχουν να αναλάβουν οι οµοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ από το 1973. Οι τεράστιες ποσότητες νερού όµως – αποτέλεσµα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδοµάδων και ενός ασυνήθιστα για τα δεδοµένα της περιοχής λευκού χειµώνα – δεν τους άφησαν άλλα περιθώρια: ήταν µια κίνηση µονόδροµος ώστε ο υδάτινος όγκος να αλλάξει κατεύθυνση και να µη χυθεί στον Μισισιπή αλλά στη λεκάνη απορροής του ποταµού Ατσαφαλάγια. «Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν», λέει µε απόγνωση ο Χιου Τραν, κάτοικος της περιοχής. «Εχουµε ανάγκη να ηρεµήσουµε, όµως φοβόµαστε ότι τα νερά θα έρθουν τελικά κατά πάνω µας».

Επί της ουσίας, οι µηχανικοί του στρατού προκαλούν ελεγχόµενες πληµµύρες: θυσιάζουν κάποια σπίτια και αγροκτήµατα στις όχθες του ποταµού προκειµένου να σωθούν µεγάλες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη και η πρωτεύουσα της Λουιζιάνας Μπατόν Ρουζ. Εάν δεν προχωρούσαν σε αυτές τις ενέργειες, υποστηρίζουν, οι πόλεις αυτές θα είχαν σήµερα τουλάχιστον έξι µέτρα νερό, γεγονός που σηµαίνει ότι περίπου 25.000 άνθρωποικαι 11.000 κτίρια θα βρίσκονταν αντιµέτωποι µε τις άµεσες επιπτώσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών για την αναγκαιότητα των µέτρων και τις άµεσες εκκλήσεις σε όσους ζουν κοντά στις όχθες του ποταµού να εκκενώσουν τα σπίτια τους, αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Αισθάνονται πως θυσιάστηκαν, ότι το άνοιγµα των φραγµάτων ήταν µία «τραγική λύση» γι’ αυτούς. Αλλοι πάλι δεν δείχνουν έκπληκτοι. Τόσα χρόνια, λένε, ζούσαν µε την πεποίθηση ότι στην επόµενη µεγάλη πληµµύρα – οι τελευταίες ιστορικές καταστροφές ήταν το 1927 καιτο 1937 – θα ερχόταν η σειρά τους να ξεσπιτωθούν.
Κλικ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: