24.5.11

Φόροι, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων ...



Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή µε πέρυσι, αυτήν της οριζόντιας µαζικής επιβολής φόρων και δραστικών περικοπών σε συντάξεις - επιδόµατα, αλλά και µε µπαράζ αποκρατικοποιήσεων εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονοµήσει 6,4 δισ. ευρώ για το 2011
Στόχος των νέων µέτρων είναι να ... σταλεί σαφές µήνυµα στις αγορές και την Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των δεσµεύσεων που ανέλαβε µε το Μνηµόνιο.

Σήµερα, µία ηµέρα µετά τη δραµατική πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου (διήρκεσε περισσότερες από 6 ώρες), ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίµου τους πολιτικούς αρχηγούς επιχειρώντας να αναζητήσει µια συναίνεση για τα µέτρα αυτά – συναίνεση δύσκολη να επιτευχθεί, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, τουλάχιστον µε την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Το παζλ συµπληρώνεται από τη διαρροή πληροφοριών, σύµφωνα µε τις οποίες η τρόικα εµφανίζεται ανένδοτη έναντι της κυβέρνησης, «σαλαµοποιεί» το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, µε την αξιολόγηση για την 5η δόση του δανείου και τα νέα φοροεισπρακτικά µέτρα για το 2011 που ανακοινώθηκαν χθες, και ζητάει εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η επανάληψη των διαπραγµατεύσεων αύριο ελπίζεται ότι θα άρει το αδιέξοδο, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει ότι το Μεσοπρόθεσµο, που δεν είναι ακόµη έτοιµο, θα δηµοσιοποιηθεί σε 10 ηµέρες και αφού προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών στη δίωρη εισήγησή του ουσιαστικά περιέγραψε τους στόχους του προγράµµατος, αλλά απέφυγε συστηµατικά να εισέλθει σε λεπτοµέρειες επειδή δεν υπάρχει συµφωνία µε την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει µε τις χθεσινές αποφάσεις να παίζει το τελευταίο της χαρτί και µε δεδοµένο ότι ακόµη και η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. είναι, κατά κυβερνητικά στελέχη, «στον αέρα» επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι αποφασισµένη να υλοποιήσει το Μνηµόνιο και ότι επανέρχεται έπειτα από 4 µήνες απραξίας, όπως την κατηγορούν, στον «σωστό δρόµο».

Για τον λόγο αυτό, και µε δεδοµένες τις αδυναµίες πάταξης της φοροδι αφυγής και αύξησης των εσόδων, αποφασίστηκε να επιβληθούν µέτρα ανάλογης έκτασης και επιπτώσεων µε εκείνα πουείχαν ληφθεί πέρυσι, σε µια προσπάθεια να αποτραπεί η δηµοσιονοµική κατάρρευση της χώρας.

Με τον υπουργό Οικονοµικών να παραδέχεται ενώπιον των συναδέλφων του ότι ουσιαστικά η ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική ειδικά στον τοµέα των εσόδων έχει αποτύχει και πως τα κρατικά αποθέµατα δεν επαρκούν για περισσότερο από δύο µήνες, οι µαζικές αποκρατικοποιήσεις που αποφασίστηκαν φαντάζουν ως το µοναδικό σωσίβιο που διαθέτει η κυβέρνησηγια να ξαναπιάσει το νήµα που οδηγεί στη διάσωση της χώρας.

ΑΙΧΜΗ. Ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε στην εισαγωγική του παρέµβαση ότι «η µάχη συνεχίζεται και το πατριωτικό καθήκον για τη διάσωση της χώρας δεν συγχωρεί τη λιγοψυχία» – φράση που ερµηνεύθηκε ως αιχµή σε µέλη της κυβέρνησης που το τελευταίο διάστηµα διαρρέουν ότι «δεν βγαίνουν τα νούµερα» ή πως «δεν µπορεί η κυβέρνηση να αναλάβει µόνη το βάρος αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ακόµη ότι «πέρυσι αποφύγαµε τη χρεοκοπία, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» για να προσθέσει επίσης ότι «όπως και πέρυσι, έτσι και τώρα παίρνουµε τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται για να αποτρέψουµε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουµε οριστικά τη χώρα».

Οι παραδοχές του κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, σε συνδυασµό µε το έντονα φορτισµένο κλίµα που κυριάρχησε σε κάποιες στιγµές της συνεδρίασης, είχαν ως αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις – µε κυρίαρχη αυτή του υπουργού Εθν. Αµυνας Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονοµικών, τον οποίο κατηγόρησε για «αλαζονεία» και για απαξίωση των προτάσεων που υποβάλλουν οι υπουργοί. Η παρέµβαση του Πρωθυπουργού και η δήλωσή του ότι «οι προτάσεις των υπουργών θα αξιολογηθούν» ελάχιστα εκτόνωσε την κατάσταση.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: