20.5.11

«Καταζητούµενος» ο Τρίερ ...


Το δεύτερο µεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του φεστιβάλ των Καννών. Με πρώτο αυτό που συνέβη τον Μάη του ‘68 όταν ο Γκοντάρ µε τον Τριφό κατέβασαν τα ρολά του φεστιβάλ. Ο Λαρς φον Τρίερ, µέχρι προχθές το αγαπηµένο παιδί των Καννών, θεωρείται... persona non grata και του απαγορεύεται να κυκλοφορεί ένα χιλιόµετρο από το Palais του φεστιβάλ.

Και όχι µόνον αυτό. Το σίγουρο είναι ότι η ταινία του «Μελαγχολία» θα αποκλειστεί από το διαγωνιστικό τµήµα, δηλαδή δεν θα είναι υποψήφια για κάποιο βραβείο από την κριτική επιτροπή και τον πρόεδρό της Ρόµπερτ Ντε Νίρο. Ακόµα µερικές χώρες, µε πρώτη την Αργεντινή, όπωςέλεγαν εδώ συνάδελφοι από τη Νότια Αµερική, επέστρεψαν τα δικαιώµατα της ταινίας, εποµένως δεν θα προβληθεί εκεί, πράγµα που θα κοστίσει δραµατικά στην εµπορική της διαδροµή. ∆εν τελειώσαµε. Ουδείς µεγάλος αµερικανός ίσως και ευρωπαίος star θα δεχτεί να παίξει σε ταινία του Λαρς φον Τρίερ. Και το κερασάκι σ’ αυτήν την τούρτα είναι ο Ζιλ Ζακόµπ, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, ο άνθρωπος που το 1986 ανακάλυψε τον Λαρς φον Τρίερ και τον έκανε «πελάτη» των Καννών, µε αποτέλεσµα να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα µε το «Χορεύοντας στο σκοτάδι» και πρωταγωνίστρια την Μπγιορκ.

Με την οποία – άλλο σκάνδαλο κι αυτό – ήρθαν στα χέρια, ίσως και να τη σκαµπίλισε κι εκείνη να το ανταπέδωσε.

Τυχερός λοιπόν που έκλεισα µαζί του ραντεβού µέσα σ’ αυτήν τη θύελλα των δραµατικών εξελίξεων. Χτες το µεσηµέρι στο ξενοδοχείο «La Mas Candille», πάνω στους καταπράσινους λόφους των Καννών στο γραφικό χωριουδάκι Mougins.

Εµφανίστηκε σχεδόν υποβασταζόµενος, ταραγµένος και συγκρατηµένα πανικόβλητος. Λογικό.

Οι εξελίξεις έτρεχαν µε ιλιγγιώδη ρυθµό.

«Πριν λίγο έµαθα ότι είµαι persona non grata. Ανεπιθύµητος στις Κάννες. Τιµή µου. ∆εν κλείνω το στόµα µου». Μα γιατί το είπες αυτό;
Καθένας στη ∆ανία γνωρίζει ότι το όνοµά µου είναι εβραϊκό. Εχω ξοδέψει άφθονο χρόνο να σκαλίζω το γενεαλογικό µου δέντρο, να βρω τις ρίζες µου. Μερικοί από τους προγόνους µου κατάγονται από τη Γερµανία. Οταν λες ότι είσαι Γερµανός αµέσως σε χαρακτηρίζουν Ναζί. Πλάκα. Αλλά να ξέρεις, δεν έχω καµία σχέση µε τον Μελ Γκίµπσον (οοποίος είχε δηλώσει πως για όλους τουςπολέµους ευθύνονται οι Εβραίοι). Αντιθέτως. Πιστεύω ειλικρινά ότι το Ολοκαύτωµα είναι από τα χειρότερα εγκλήµατα που έχουν διαπραχθεί εναντίον της Ανθρωπότητας.

Μα αυτό που είπες, έστω γιαπλάκα, είναι τροµερό.

Το ξέρω. Λάθος µου. Βλακεία µου. Ζητώ συγγνώµη από τους ανθρώπους που έζησαν τα φρικτά γεγονότα του πολέµου και που µε τις δηλώσεις µου θυµήθηκαν τους εφιάλτες τους. Τι να κάνουµε; Εκ φύσεως είµαι προβοκάτορας. Τώρα θα το πληρώσω. Τώρα κανείς σταρ δεν θα παίξει στις ταινίες µου. Τώρα θα επιστρέψω σε µικρές παραγωγές όπως παλιά.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: