14.5.11

Εντονες αντιδράσεις από το Πακιστάν για την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν...


Την αναθεώρηση των σχέσεων του Πακιστάν με τις ΗΠΑ μετά την αμερικανική επιδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν ζήτησε το πακιστανικό Κοινοβούλιο.
Με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν οι ... επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA στο έδαφος της χώρας με στόχο στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, αλλά και να συσταθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την αμερικανική επιχείρηση στο Αμποταμπάντ, όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

Στην απόφασή του, που υιοθετήθηκε μετά από 10ωρη συνεδρίαση, το Κοινοβούλιο του Πακιστάν χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις επιδρομές των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών.

«Αυτές οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων πρέπει να σταματήσουν... Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα όφειλε να εξετάσει τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, περιλαμβανομένης της ακύρωσης των αδειών διέλευσης που έχουν δοθεί στο NATO» ώστε να μεταφέρει εφόδια, καύσιμα και άνδρες στο Αφγανιστάν, αναφέρει η απόφαση του Κοινοβουλίου.

Το Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να «ονομάσει μια ανεξάρτητη επιτροπή (έρευνας) για την επιχείρηση στο Αμποταμπάντ», την πόλη του Πακιστάν όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου από στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και να λάβει «τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός».

Η απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου έρχεται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος με τουλάχιστον 80 νεκρούς που σημειώθηκε μετά από διπλή βομβιστική επίθεση σε παραστρατιωτική βάση. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν ως αντίποινα για την δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η εκστρατεία της CIA με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχε αρχίσει το 2004 και εντάθηκε θεαματικά μετά το 2008. Το 2010 έγιναν τουλάχιστον 100 επιδρομές με πάνω από 670 νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού. Ανάμεσα στα θύματα είναι και αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων.

Αυτή την εβδομάδα ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις των UAVs (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) θα έπρεπε να τεθούν υπό την επίβλεψη του Ισλαμαμπάντ για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: