10.5.11

Νεφελώµατα...


Toυ Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΉΣΕΙ πρώτα; Μια χρηµατοοικονοµική κρίση ή µια πολιτική κρίση; Με τέτοια ερωτήµατα περνούν την ώρα τους οι Κασσάνδρες.Φαίνεται όµως ότι η απάντηση είναι: και τα δύο µαζί!

Η ΧΩΡΑ είναι διαρκώς στο κόκκινο. Καλά νέα δεν υπάρχουν. Οσα µπορούσαν, µετανάστευσαν στο ... εξωτερικό. Το spread έχει χτυπήσει1.300 – κάτι πουδυσκολεύει τη χρηµατοδότηση των τραπεζών µας. Ο κίνδυνος της ιρλανδοποίησης είναι ορατός. Πέρυσι το φθινόπωρο το ∆ουβλίνο έριξε τηνπετσέτα, διότι δεν άντεχανάλλο οι ιρλανδικές τράπεζες. Η εκτόξευση του spread είναι ένας τρόπος να πατήσουν το πεντάλ οι αγορέςκαι να µας πάνε άρον άρονστην αναδιάρθρωση. Το αν οι δηλώσεις και οι διαρροές των Γερµανών ανεβάζουν τις στροφές της µηχανής είναι ένα θέµα. Το ίδιο είχαν κάνει πάντως και µε τους Ιρλανδούς.

ΤΉΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου γίνονται σε όλο και πιο βαριά ατµόσφαιρα.Τι καλούνται να υποστηρίξουν οι υπουργοί; Το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα έως το 2015; Ή µήπως ένα νέο Μνηµόνιο; Και όσοι διερρήγνυαν τα ιµάτιάτους, λέγοντας ότι το αρχικό Μνηµόνιο δεν ορίζει τη δηµόσια περιουσία ως εγγύηση αν δεν αποπληρωθούν τα 110 δισ. ευρώ, τρίβουν τα µάτια τους διαβάζοντας γιαυποθήκευση της δηµόσιας περιουσίας. Ολα αυτά, ενώ µια κυβέρνηση ολόκληρη άρχισε να ψάχνει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή το απόγευµα. Και διαπίστωσε έντροµη ότι δεν ήξερε πού ήταν. Ολα αυτά, εξ αφορµής ενός δηµοσιεύµατος του «Sπegel» που έκανε λόγο για µυστική σύσκεψη στο Λουξεµβούργο και απειλές της Αθήνας ότι θα επιστρέψει στη δραχµή.

ΤΙ ΙςΧΥΕΙ; Αυτά που λέει η κυβέρνηση ή αυτά που διαβάζουµε στον ξένο Τύπο; Ποια είναι η αλήθεια γιατα δηµόσια οικονοµικά; Ποιες οι συνέπειες; Και πού ακριβώς στέκεται ο Παπανδρέου; Αυτή είναι η ουσία της παρέµβασης Λοβέρδου. Οπως πάντα στην πολιτική, έχουν σηµασία οι λέξεις. «Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση», είπε ο υπουργός Υγείας. Το επίθετο«νεφελώδεις» σηµαίνει ότι δεν ξέρουµε πού πάµε. Ο Ανδρέας δήλωσε όµως «παρών» και απέρριψε τα περί παραίτησης. Η έκφραση αγωνίας µπορεί να είναι γνήσια, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι διάφοροι και διάφορες στην κυβέρνηση κάνουν πολιτικό τουρισµό σε χρεοκοπηµένη χώρα. Ή µπορεί ο Ανδρέας να αντασφαλίζεται, καθώς έχει πλέον αρκετή εµπειρία διακυβέρνησης µετά το 2009 για να ξέρει πως ό,τιφαίνεται να εξελίσσεται άσχηµα, καταλήγει άσχηµα. ΘΑ ΕΛΕΓΕ κανείς ότι οΛοβέρδος πάει να κατέβει από το τρένο. Ωστόσο, τοτρένο της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει επιβραδύνει σε βαθµό που εύκολα να βάζει κανείς ένα πόδι στο έδαφος, να πηγαίνει µια βόλτα, να σκέπτεται µεγαλοφώνως ή ακόµη και να ξαναανεβαίνει στο βαγόνι. Από την άποψη αυτή,ο Ανδρέας δεν είναι µοναχικός περιπατητής στα λιβάδι πλάι στις ράγες.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: