5.5.11

Μπανάνες ...

Από τον Δημήτρη Μητρόπουλο

«Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ για τη United Fruit είναι καλό για τη χώρα».

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ από τις κλασικές ατάκες του Ψυχρού Πολέµου. Η µεγάλη αµερικανική εταιρεία United Fruit είχε το ... µονοπώλιο µπανάνας στηΓουατεµάλα µε όρους αποικιακούς. Οταν η κυβέρνησηΑρµπένζ πήγε να το αµφισβητήσει, η CIA οργάνωσεπραξικόπηµα. Κάπως έτσι βγήκε ο όρος «µπανανία».

Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ για τη ΓΕΝΟΠείναι καλό γιατη ∆ΕΗ – άρα καιγια τη χώρα. Κάπως έτσι συνοψίζεται η επιχειρηµατολογία του Νίκου Φωτόπουλου. Οαρχισυνδικαλιστής της ∆ΕΗ πρωταγωνιστεί στην αντίσταση κατά του σχεδίου της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αποκρατικοποίησή της. Μόνο που, λέγε λέγε, διαπιστώσαµε για άλλη µια φορά ότι οι µεγάλες ∆ΕΚΟ είναι οι αποικίες του δικοµµατισµού. Εκεί το δηµόσιο συµφέρον συγχέεται µε το συµφέρον των συνδικάτων που τις ελέγχουν, όπως η ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ της ΠΑΣΚΕ που ανήκει στηνεπόµενη γενιά, ο Φωτόπουλος θεωρείται έντιµος ακόµη κι από αυτούς σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ που τον επικρίνουν για τις επιλογές του. Προκειµένου να ισχυροποιηθεί ως επικεφαλής, ο Φωτόπουλος επέλεξε να τηρήσει τις εντός ΓΕΝΟΠ ισορροπίες. Εµφανίζεται λοιπόνως απολογητής πρακτικών οι οποίες εµφανίζουντο συνδικάτο να επιδοτείται από τη ∆ΕΗ για δραστηριότητες που έχουν επιτυχώς περιγραφεί ως «dolce vita». Και µάλιστα, χωρίς επαρκή λογιστικό έλεγχο.

ΟΤΙ Η ΠΑΣΚΕ έδωσε, σε άλλους καιρούς, µάχη για να βρεθεί ο Φωτόπουλος επικεφαλής στη ΓΕΝΟΠ είναι, βεβαίως, µια άλλη ιστορία. Ή µάλλον είναι ένα από τα παράλληλα πολιτικά αφηγήµατα του Μνηµονίου µε τίτλο «ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ». Στο στόρι αυτό ο Φωτόπουλος δεν είναι µόνος. Αλλοι και άλλες – στην κυβέρνηση ή τη Βουλή – έχουν παίξειτο χαρτί της αµφισβήτησης της οικονοµικής πολιτικής. Εχουν δει, βεβαίως, τις µετρήσεις που δείχνουν ότι για να έχεις απήχηση σε ένα µέρος της κοινωνίας πρέπει να πας κόντρα στο Μνηµόνιο. Αυτοί όµως κάνουν πολιτικό παιχνίδι. Αντιθέτως, ο Φωτόπουλος κινείται µε όρους πολιτικού πρωτογονισµού. Εχοντας πιστέψει στην αντιµνηµονιακήρητορική, απειλεί να κατεβάσει τον διακόπτη της ηλεκτροδότησης.

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ όµως η ελληνική κοινωνία αν η αντίσταση στην αποκρατικοποίηση οδηγεί σε µια ∆ΕΗ που στο όχι και τόσο µακρινό µέλλον θα έχει µειωµένο µερίδιο αγοράς; Η ΕυρωπαϊκήΕνωση ζητά απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. ∆ιεθνώς,, άλλωστε, ο ανταγωνισµός είναι υπέρ του καταναλωτή. Στη χώρα µας τοείδαµε στην κινητή τηλεφωνία, που λειτούργησε ως καταλύτης στις τηλεπικοινωνίες. Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ εµφανίζεται ως σωτήρας. Ωστόσο, ο µόνος τρόπος να σωθούµε ως χώρα είναι να πάψει η Ελλάδα να είναι µπανανία του δικοµµατισµού – αρχής γενοµένης από τις ∆ΕΚΟ.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: