16.5.11

Σεντόνια ...

Toυ Δημήτρη Μητρόπουλου

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ – ή δεν έγιναν – στο Sofitel της Νέας Υόρκης κυκλοφορούν και ως λαρισαϊκού τύπου ανέκδοτο: «Αυτή πήγε να στρώσ’ κι αυτός πήγε να της το κάν’».

ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ δηµώδες ύφος, θαµπορούσε κανείς να θυµίσει την παλαιά διαπίστωση των ψυχαναλυτών της πολιτικής για τις... παθολογίες της εξουσίας.Είναι τρεις: 1. Η εξουσία κάνει κάποιον να θέλει να είναι διαρκώς αναγκαίος. 2. Η εξουσία προκαλεί την επιθυµία να αποκτήσει κανείς ακόµη περισσότερη εξουσία. 3. Η εξουσία αυξάνει τη διάθεση για σεξ.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ µε το «3», η περίπτωση του Ντοµινίκ ΣτροςΚαν δεν είναι η πρώτηκαι δεν θα είναι ητελευταία. Εδώ ο Μπιν Λάντεν είχεViagra. Στην Ουάσιγκτον, ο Μπους και ο Οµπάµα είναιυποδειγµατικοί σύζυγοι. Αλλά ο Κένεντι και οΚλίντον είχαν µάτι που έπαιζε.

Ο JFK επωφελήθηκε µιας εποχής που όσα συνέβαιναν στην κρεβατοκάµαρα δεν θεωρούνταν δηµόσιαυπόθεση. Ο Μπιλ όµως πλήρωσε ακριβά τις ερωτοτροπίες µε τη Μόνικα Λιουίνσκι. Ως συνήθως, οι υποθέσεις αυτές ανοίγουν τους ορίζοντές µας. Ο Κλίντον, που βρέθηκε υπόλογος για ψευδορκία ενώπιον του αµερικανικού νοµοθετικού σώµατος, υποστήριξε ότι όσα έκανε µε τη Μόνικα δεν συνιστούσαν σεξουαλική πράξη. Μοιάζει, οµολογουµένως, µε νεανική ορολογία για το λεγόµενο φάσωµα.

ΩΣΤΟΣΟ µε τον DSK, τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Στην περίπτωση του Κλίντον και της Μόνικας είχαµε συναίνεση µεταξύ ενηλίκων. Αντιθέτως, αυτό που καταγγέλλεται ότι πήγε να γίνει µε την καµαριέρα στο Sofitel ταιριάζει στην προδιαγραφή της απόπειρας βιασµού. Ο Στρος-Καν δεν αποτελεί εξαίρεση σε µια Γαλλία όπου οι πολιτικοί έχουν περίσσευµα τεστοστερόνης, αρχής γενοµένης από τους προέδρους. Η πουριτανική Αµερική όµως δεν αφήνει περιθώριο για σκηνές εφάµιλλες µε όσα διαδραµατίζονται στις «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό. Και δεν συγχωρεί. Ο Ντοµινίκ είχε ξεµπλέξει παρά τρίχααπό µια εµπλοκή µε ουγγαρέζα οικονοµολόγο του ∆ΝΤ.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι σηµαίνουν όλα αυτά για τη γαλλική προεδρική εκλογή του 2012. Στις δηµοσκοπήσεις, ο DSK ήταν ο άνθρωπος που κέρδιζε τον Σαρκοζί – και όλους τους άλλους. Ωστόσο, πολύ πριν αρχίσει η εκστρατεία ο Στρος-Καν φαίνεται να στερείται την αυτοπειθαρχία που απαιτεί µια προεδρική εκλογή (µετά κάνεις ό,τι θέλεις).Πριν από το Sofitel, είχαµε το επεισόδιο µε την Πόρσε Panamera. Ηταν το εταιρικό αυτοκίνητο ενός διαφηµιστή που, µεταξύ όλων των άλλων, είναι σύµβουλος του Ντοµινίκ. Ο τελευταίος συνελήφθη από φωτογράφο του ΓαλλικούΠρακτορείου Ειδήσεων να την προτιµά για τις µετακινήσεις του, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι. Τι θέση όµως έχει ένας σοσιαλιστής στα δερµάτινα καθίσµατα ενός υπερπολυτελούς οχήµατος, ιδίως δε σε φάση κρίσης; Και δεν είχε ο Στρος-Καν το ρεφλέξ να αποφύγει µια τέτοια µετακίνηση;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Υπάρχουνπολιτικοίπου διαπρέπουν ως φαβορί, αλλά δεν κερδίζουν. Μένει να φανεί ανο Ντοµινίκ θα χαθεί ανάµεσα στα σεντόνια.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: