9.5.11

Χρέη και οργή στα ύψη, για 58 δήμους...


Θυμωμένοι, απολογητικοί, με συναίνεση ή πρόδηλη αντιπολιτευτική διάθεση, με επιχειρήματα «χτισμένα» ή χύμα, οι δήμαρχοι που εντάσσονται στο Μνημόνιο του υπουργείου Εσωτερικών λόγω μεγάλων οικονομικών χρεών σε σχέση με τα έσοδά τους. Απαντούν με ένα ερώτημα: «Και ποιος θα... προσφέρει το κοινωνικό έργο των δήμων εάν τεθούν περιορισμοί στα δημοτικά έργα και τις προσλήψεις; Το κράτος;»...

Τήλος

Πρώτος στη λίστα των 58 δήμων που εμφανίζουν τις υψηλότερες υποχρεώσεις σε σχέση με τα έσοδα είναι ο δήμος της ακριτικής Τήλου, στα Δωδεκάνησα. Ο δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης μιλά για «τρελή ιστορία»: «Στο νησί μας είναι ο δήμος που ανέλαβε συγκεκριμένα έργα ανάπτυξης. Στα 17 χρόνια που είμαι δήμαρχος, η Τήλος καλύπτει τις υδρευτικές της ανάγκες με δικά της έξοδα, ένα εκατομμμύριο ευρώ το χρόνο. Αυτά θα τα πλήρωνε το κράτος.

Παράλληλα, αναπτύξαμε τον τουρισμό, σε βαθμό που το νησί να έχει 1.500 κρεβάτια που είναι γεμάτα πέντε μήνες το χρόνο. Και πάλι, η χώρα ωφελείται, αλλά ο δήμος πρέπει να αποπληρώσει το κόστος αυτής της ανάπτυξης. Το πρόβλημα είναι ότι στους μικρούς δήμους, ούτως ή άλλως τα τακτικά έσοδα είναι χαμηλότερα από τις ανελαστικές δαπάνες. Οταν μιλάμε για ένα νησί, ο δήμος έχει πρόσθετες υποχρεώσεις, να εξασφαλίσει την πυρόσβεση, τη μεταφορά των μαθητών.

Εχουμε ανελαστικές δαπάνες ένα εκατομμύριο ευρώ και τακτικά έσοδα 800 χιλιάδες. Πριν από τις πρόσφατες εκλογές είχαμε προειδοποιήσει, εάν το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να μας στηρίξει, ας γινόταν ένας δήμος ανά επαρχείο. Αποφάσισαν να γίνει δήμος ανά νησί. Τώρα τι ζητούν;»

Φυλή

Ο δεύτερος στη λίστα των «υπερχρεωμένων» αποτελεί ένα ακόμη παράδοξο. Πρόκειται για τον «καλλικρατικό» Δήμο Φυλής, προϊόν συνένωσης τριών δήμων (Α. Λιοσίων, Φυλής, Ζεφυρίου), οι οποίοι, λόγω της φιλοξενίας των πιο οχλουσών χρήσεων του Λεκανοπεδίου (ΧΥΤΑ, αμαξοστάσια, υπερτοπικές δραστηριότητες κ.λπ.), πριμοδοτούνται με αντισταθμιστικά οφέλη συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο δήμαρχος Δ. Μπουραΐμης (στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ) είναι κατηγορηματικός: «Ο δήμος μας, όχι μόνο δεν χρωστά, αλλά του χρωστούν». Αρνείται να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά αφήνει σαφείς αιχμές για τη μη καταβολή αντισταθμιστικών οφειλών για όλες τις οχλούσες-υπερτοπικές χρήσεις: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εξυπηρετούμε απολύτως τα δάνειά μας. Από τα αντισταθμιστικά των 40 εκατ., τα 10 πηγαίνουν σε αυτόν το σκοπό και σε λίγα χρόνια δεν θα οφείλουμε τίποτε. Δεν είναι "στο κόκκινο" ένας δήμος που πληρώνει με συνέπεια».

Για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή του συγκεκριμένου δήμου, ο κ. Μπουραΐμης δηλώνει ότι βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης ενός «μνημονίου συνεννόησης» με την κυβέρνηση, ένα χρονοδιάγραμμα για τις χρήσεις που αποχωρούν: «Αυτό το μνημόνιο γνωρίζω εγώ. Τώρα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί ο κατάλογος με τα χρέη θα το δούμε στην πορεία. Αναρωτιέμαι πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, εάν απαγορευθούν οι προσλήψεις. Πώς θα γίνει η καθαριότητα στην οποία δεν διαθέτουμε προσωπικό; Εάν θέλουν να ακυρώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους...»

Μαρούσι

Τρίτος στη λίστα είναι ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος σχετίστηκε όσο λίγοι άλλοι στο πρόσφατο ολυμπιακό παρελθόν με επιχειρηματικές μπίζνες. Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης (Ν.Δ.), με μια δισέλιδη ανακοίνωση, αποδίδει την οικονομική κατάσταση ακριβώς σε αυτό το παρελθόν. Μιλά για «υπέρογκο χρέος» των 280 εκατ. ευρώ που ανέλαβε το 2007, σημειώνοντας ότι το έχει πλέον κατεβάσει στα 170 εκατ., μέσα από πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει πριν από τον «Καλλικράτη».

Μιλώντας στην «Ε», αναφέρεται σε ολυμπιακές παρεμβάσεις που έγιναν δεκτές χωρίς αντισταθμιστικά, για «πολεοδομικό πλιάτσικο», για επενδύσεις με ακίνητα που δεν αποδίδουν: «Εχουμε από το 2008 στείλει τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε την απόδοση ευθυνών. Μιλούμε για τέσσερις υποθέσεις με οικονομικό περιεχόμενο συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ».

Πώς σχολιάζει όμως ο κ. Πατούλης την προοπτική επιβολής περιορισμών σε προσλήψεις και έργα; «Δεν πρέπει να δημιουργηθούν δημότες δύο ταχυτήτων. Δεν χρωστούν οι νέοι δημότες να πληρώσουν την κακοδιαχείριση των παλαιών διοικήσεων. Η κεντρική εξουσία χρωστά στους δήμους. Θεωρώ κατάπτυστο το γεγονός ότι πολλοί από τους υπερχρεωμένους δήμους δεν έχουν λάβει ποτέ έκτακτη οικονομική ενίσχυση».

Κορυδαλλός

Στους δήμους με χρέη «στο κόκκινο» εντάσσεται και ο Κορυδαλλός. Ο δήμαρχος, Στ. Κασιμάτης (ΠΑΣΟΚ, Δ.Α., Οικολόγοι), κατηγορεί την κυβέρνηση για τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των δήμων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το χρέος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2007, ότι ο δήμος στερείται άλλων πηγών εσόδων, αφού εντός των ορίων του δεν δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις ή εργοστάσια, ενώ για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο ξόδεψε 1,5 εκατ. ευρώ χωρίς να επιδοτηθεί από την Πολιτεία. Παραθέτει επίσης τις επιβαρύνσεις που δέχτηκαν τα οικονομικά του δήμου από αποφάσεις, μέσω των οποίων το προσωπικό σχεδόν διπλασιάστηκε και δόθηκαν αναδρομικά επιδόματα.

Αγ. Βαρβάρα

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας είναι στους «πορτοκαλί» δήμους, αλλά ο δήμαρχος Γ. Καπλάνης (ΠΑΣΟΚ, Δ.Α.) μιλά για «απολύτως εσφαλμένες εντυπώσεις». Υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι υγιής καθώς το σύνολο του δανείου είναι επενδυτικό, «με απόδοση ενοικίων». Ο δήμος, λέει, «καλύπτει έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις του», «οι καταθέσεις του υπερκαλύπτουν όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

Πειραιάς

Ο μεγαλύτερος από τους δήμους που βρίσκεται στο πιο «σκούρο κόκκινο», είναι εκείνος του Πειραιά, στα δεδομένα του οποίου αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος (Ν.Δ.), ύστερα από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. «Οσο είμαι δήμαρχος Πειραιά δεν θα δεχτώ κανένα καθεστώς Μνημονίου», είχε δηλώσει παλαιότερα.

Βύρωνας

Εκπληξη και διαφωνία με την «πρωτοφανή μεθοδολογία του υπουργείου Εσωτερικών» διατυπώνει ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ν.Δ.), λέγοντας ότι εάν δεν περιλαμβάνονταν τα μακροπρόθεσμα χρέη το ποσοστό θα έπεφτε από το 150% (των εσόδων) στο 73%.

Αμπελόκηποι Θεσσ.

Ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Ν.Δ., Λ. Κυρίζογλου είναι δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Μιλά για «αναληθή και ανακριβή στοιχεία» του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι ορκωτός λογιστής εντόπισε χρέος 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα είναι 18,9 εκατ., οπότε η σχέση των δύο ποσών είναι στο 53,64% και όχι μεταξύ 120-150%. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: