11.11.10

Ολοκληρώθηκε tο συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας...


www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.
Οι Αρκάδες της Αμερικής επέστρεψαν για το 70ο εθνικό τους συνέδριο στη Νέα Υόρκη, στην πόλη όπου σχεδόν 80 χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 1931, δώδεκα οραματιστές συμπατριώτες τους πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, αφού προηγουμένως δημιούργησαν το μητρικό της τμήμα «Γέρος του Μωριά».
Στη μνήμη των ιδρυτών της...

.-
ιστορικής οργάνωσης, Δήμου Πούλου, Ανέστη Φανού, Μιχαήλ Μπακόπουλου, Μιχαήλ Λώρη, Γκας Λυμπέρη, Βασίλειου Βελισσάριου, Γεωργίου Μπακόπουλου, Λιβέριου Αλιμίση, Στήβεν Μάσσα, Γεωργίου Καρμπουλόν, Κωνσταντίνου Νικολόπουλου και Χρήστου Στάικου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής στο Terrace On The Park.

Το 70ο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο «Γέρος του Μοριά» και η «Επαρχία Κυνουρίας» από τις 4-7 Νοεμβρίου στο Crowne Plaza ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή με την πρώτη συνεδρίαση της νέας ανώτατης διοίκησης που προέκυψε από τις εκλογές του Σαββάτου.

Η νέα διοίκηση

Νέος πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας εκλέχθηκε ο κ. Ευάγγελος Ποττάκης από το Σικάγο, Α’ Αντιπρόεδρος ο κ. Ανδρέας Παπαντωνίου, Β’ Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, Γ’ Αντιπρόεδρος ο κ. Πίτερ Σπήλιος, από τη Νέα Υόρκη, Γραμματέας ο κ. Ηλίας Μεσιακός, Ταμίας ο κ. Γιάννης Χείλαρης, Νομικός Σύμβουλος ο κ. Βασίλης Μαχαίρας, Υπεύθυνη Νεολαίας –μετά από ψηφοφορία- η κ. Βίκυ Θανούκου. Την ανώτατη διοίκηση πλαισιώνει ένα εννιαμελές συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Αντυ Κώστα, καθώς και οι Κυβερνήτες των τριών περιφερειών της Π.Ο.Α.

Οι εργασίες

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με προσευχή από τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Κουφαλλάκη, προϊστάμενο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καλωσόρισμα από τον Κυβερνήτη της Ανατολικής Περιφέρειας, Γιάννη Βέμη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ηλία Τσεκερίδη, και συνεχίστηκαν και το Σάββατο με τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης και μια σειρά σημαντικών θέματων για την πορεία και την οργάνωση της Π.Ο.Α.

Ενώ οι οργανωτές απέτισαν φόρο τιμής και σε τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή τον περασμένο χρόνο, την Ειρήνη Λαδά, τον Αναστάσιο Στασινό και τον Τάκη Νικολόπουλο.

Εξήντα οκτώ σύνεδροι από 18 τμήματα της Π.Ο.Α. έδωσαν το «παρών». «Είναι η καλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 10 χρόνια, μόνο το 2000 στην Τρίπολη είχαμε μεγαλύτερη συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Φίλιος.

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου ήταν η ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική και η μετεξέλιξη των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων», με εισηγητές τον Δρ. Σπύρο Μεζίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βόρειας Αμερικής, την κα Αθηνά Κρομμύδα, διευθύντρια του Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» και τους καθηγητές Αρη Μιχόπουλο από το Ελληνικό Κολλέγιο και Δημήτρη Κόκκινο από το CUNY.

Ο Δρ. Μεζίτης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης της ελληνοαμερικανικής νεολαίας σε παναμερικανικό επίπεδο, μέσα από ένα φόρουμ, τονίζοντας παράλληλα ότι με ομόνοια, συντονισμό και συνεργασία, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε». Η κα Κρομμύδα επισήμανε ότι διαθέτουμε οργανωμένα ομογενειακά σχολεία με γερές βάσεις, ο Δρ. Μιχόπουλος αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο Ελληνικό Κολλέγιο και ο Δρ. Κόκκινος στην ανάγκη να βρεθούν οι κοινοί στόχοι των Ελλήνων της Αμερικής και να εργαστούν όλοι για την επίτευξή τους.

Σημαντική ήταν επίσης η συζήτηση για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, ιδιοκτησίας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής- στη διάρκεια της οποίας ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης παρουσίασε έκθεση- μνημόνιο με προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του μοναδικού αυτού νοσηλευτικού ιδρύματος στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.

Το επίσημο δείπνο

Με το Βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», την ανώτατη διάκριση της Παναρκαδικής τιμήθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έκανε λόγο για «εξαιρετική τιμή» και ευχαρίστησε τους Αρκάδες της Αμερικής γιατί αποτελούν, όπως είπε, παράδειγμα προσφοράς στην κοινότητα, διατηρώντας και προβάλλοντας, παράλληλα, τις παραδόσεις και τις αξίες της Αρκαδίας στις ΗΠΑ.

«Σας τιμούμε σήμερα, Σεβασμιώτατε, όχι μόνο ως πιστό λευίτη που υπηρέτησε την εκκλησία επί 50 και πλέον συναπτά έτη, όχι μόνο ως θεολόγο, λόγιο, και ακαδημαϊκό, όχι μόνο ως πνευματικό ηγέτη της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, αλλά και πρωτίστως ως Ανθρωπο», τόνισε ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Φίλιος.

Υπενθύμισε δε ότι το συγκεκριμένο Βραβείο έχει δοθεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν, το 1995 στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και το 2006 στο ζεύγος Μάρκου και Ελένης Τσακοπούλου – Κουναλάκη.

Στον Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νικόλαο Μπούρα, ο οποίος κατάγεται από τα χωριά Λεοντάριο και Σουλάρι Μεγαλοπόλεως, απονεμήθηκε το Βραβείο «Παναγιώτης Σέκερης» στη μνήμη του Αρκάδα Φιλικού. Το Βραβείο παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος και ανέγνωσε σύντομη επιστολή του τιμώμενου, για τον οποίο μίλησε νωρίτερα ο Αρχων και πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Α., Δρ. Τζέιμς Κάλλινς.

«Ο κ. Μπούρας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος περιποιεί τιμή όχι μόνο στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό γενικώς, αλλά και στην Αρκαδία ειδικότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Τα βραβεία που συνοδεύονταν από έναν πάπυρο, φιλοτέχνησε ο γνωστός Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης.

Με το Βραβείο «Αρκάς της Χρονιάς» τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος του «Γέρου του Μωριά», Γιώργος Σταυρόπουλος για την πολύχρονη προσφορά του στο σύλλογο και στην Ομογένεια, ενώ στον πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος της «Επαρχίας Κυνουρίας», Παναγιώτη Μαρνέρη απονεμήθηκε το βραβείο «Αρκαδικής Αριστείας», για την προσφορά του στο σύλλογο και τη νέα γενιά. Τα βραβεία απένειμαν στους τιμώμενους ο πρόεδρος του «Γέρου του Μοριά», Νίκος Οικονόμου, και ο τέως πρόεδρος της «Επαρχίας Κυνουρίας» Δημήτρης Πανάγος.

Τους συνέδρους και τους παρισταμένους στο δείπνο καλωσόρισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, τονίζοντας τη σημασία του συνεδρίου και το μήνυμα στήριξης που πρέπει να σταλεί στην πατρίδα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού και η νεοεκλεγείσα πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά.

Επτά υποτροφίες απένειμε σε αριστούχους φοιτητές ο «Γέρος του Μοριά», ενώ θερμά χειροκροτήματα απέσπασε το χορευτικό τμήμα της «Επαρχία Κυνουρίας», ξεκινώντας με τον παραδοσιακό τσακώνικο χορό, ο οποίος χορεύεται μέχρι σήμερα στην Τσακωνιά της Αρκαδίας.

Μια ξεχωριστή νότα έδωσε η μουσική παρουσία του Γρηγόρη Μανινάκη και της Ορχήστρας Μικρόκοσμος, ενώ με τους παραδοσιακούς ήχους του κλαρίνου ξεσήκωσε τους Αρκάδες ο Θανάσης Σπανιώτης.
Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: