3.11.10

Σάπιο το σύστημα ελέγχου στα τρόφιμα...


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διατροφικού σκανδάλου έχει ήδη αρχίσει να γράφεται. Σήμερα, μπορούμε να το συνοψίσουμε στη δήλωση: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του!».
Μετά και τις περικοπές, τόσο στις υπερωρίες όσο και στις εκτός έδρας μετακινήσεις των κτηνιάτρων και γεωπόνων ελεγκτών (γεωτεχνικών) του Δημοσίου, οι έλεγχοι υγιεινής και...
ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Οι μεγάλες αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολείπονται υγειονομικών ελέγχων, ενώ, όπως προειδοποιούν ελεγκτικοί φορείς, τίθεται ευθέως ζήτημα δημόσιας υγείας.

Μετά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις περί «Προστασίας της Εθνικής Οικονομίας», οι ετήσιες μετακινήσεις όλων των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών (εκτός του ΣΔΟΕ) έχουν μειωθεί στο ήμισυ. Σε ό,τι αφορά τις εγκεκριμένες εκτός έδρας μετακινήσεις ελεγκτικών φορέων τροφίμων, από τις 120 που είχαν ετησίως, πλέον έχουν το δικαίωμα μόνο για 60 με το περιθώριο επιπλέον 20. Οταν αυτές εξαντληθούν, δεν νομιμοποιούνται πλέον να δραστηριοποιούνται εκτός έδρας παρ' όλο που χρόνια «φώναζαν» πως και οι 120 δεν επαρκούν. Τώρα, οι πάσης φύσεως έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται μόνον εντός ωραρίου και μόνον εντός έδρας. Αμα γίνει κάποια καταγγελία «δεν μπορεί να πάει κανείς», ενώ αναφορικά με τις ευθύνες σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα ασθενειών και δηλητηριάσεων «ο Θεός να βάλει το χέρι του!», όπως κατηγορηματικά λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Νικόλας Κακαβάς.

Εξοδα μεταφοράς

Οι γεωτεχνικοί της ΠΟΓΕΔΥ υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελεχώνουν ελεγκτικούς φορείς τροφίμων σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Κρατικές Περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). «Διενεργούμε ελέγχους σε όλα τα στάδια. Από τους τόπους παραγωγής (χωράφια, εκτροφεία κ.λπ.), τους τόπους παρασκευής (βιοτεχνίες, εργοστάσια, σφαγεία, μεταποιητικές μονάδες κλπ) και τέλος σε οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει τρόφιμα» συνεχίζει ο κ. Κακαβάς.

«Σήμερα, οι έλεγχοι στις μεγάλες αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι ελλιπείς». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι μετακινήσεις των γεωτεχνικών ελεγκτών γίνονται με δικά τους αυτοκίνητα, για τις οποίες εισπράττουν αποζημίωσεις «ψίχουλα».

«Τίθεται ευθέως ζήτημα δημόσιας υγείας» λέει ο Αντώνης Πανούσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ). «Εγινε περικοπή στους μισθούς μας κατά 25% και δεν μιλήσαμε. Τώρα μειώνουν τις μετακινήσεις μας. Επομένως και τους ελέγχους. Οι υπηρεσιακές όμως απαιτήσεις είναι για κάθε μέρα του χρόνου, και Σαββατοκύριακα και αργίες και γιορτές. Παντού πάμε με τα αυτοκίνητά μας. Εξυπηρετούσαμε το κράτος με την περιουσία μας και τώρα ούτε αυτό. Για τις μετακινήσεις μας εισπράτταμε περίπου 10 ευρώ. Τώρα μόνο 4,5». *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: