17.11.10

Οι ΗΠΑ, ο Γιώργος και η... Ανγκελα...


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Η Αμερική βουλιάζει στα ελλείμματα και στα χρέη, το εμπορικό ισοζύγιό της είναι και αυτό ελλειμματικό καθώς πιέζεται από τα φθηνά κινεζικά και λατινοαμερικανικά προϊόντα, η ανεργία άγγιξε το 10%, η κρίση των κατοικιών δεν λέει να κοπάσει και...
παρά τις πολλές ενέσεις ρευστότητας η οικονομία μένει κολλημένη, χωρίς να ξαναβρίσκει ρυθμό, πιέζοντας πολλαπλώς τον πρόεδρο Ομπάμα, όπως κατέδειξαν και οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

O εξελισσόμενος παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος πηγάζει ακριβώς από την αμερικανική κρίση. Οι ΗΠΑ μέσω του δολαρίου προσπαθούν να εξαγάγουν τις συνέπειές της και γι΄ αυτό αντιδρούν οι πάντες, που πίσω από τις κινήσεις του Μπεν Μπερνάνκι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) βλέπουν κοπή πληθωριστικού χρήματος.

Οι ΗΠΑ, λένε Γερμανοί, Κινέζοι και Βραζιλιάνοι, γεμίζουν τον κόσμο με φρεσκοτυπωμένα δολάρια και με αυτά προσπαθούν να κρύψουν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ελλειμμάτων και χρεών, που καταδιώκουν την αμερικανική οικονομία.

Ταυτόχρονα όμως η Ευρώπη ταλανίζεται από προβλήματα χρέους. Η Ιρλανδία απειλείται με κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, η Ελλάδα αμφισβητείται εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων και των χρεών, η Πορτογαλία έχει και αυτή εισέλθει σε δίνη κρίσης, το ευρώ το ίδιο απειλείται και, κατά τον βέλγο πρόεδρο, δίνει μάχη επιβίωσης.

Οι Γερμανοί θέλουν να φέρουν τους πάντες στα μέτρα τους, απαιτούν σιδηρά πειθαρχία και για να αποδεχθούν τον μηχανισμό διάσωσης διεκδικούν σκληρά μέτρα και καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τις απείθαρχες χώρες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ.

Επιδιώκουν μάλιστα να επιβάλουν και τη συνευθύνη του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των τραπεζών, των ασφαλιστικών οργανισμών και των funds που επενδύουν σε κρατικά χρέη και απολαμβάνουν υψηλούς τόκους, χωρίς να αναλαμβάνουν και το ρίσκο των επενδύσεών τους. Κατά μία εκδοχή όλα άρχισαν από τη στιγμή που ετέθη αυτό ακριβώς το ζήτημα της συνευθύνης των τραπεζών.

Oι πιέσεις προς την Ιρλανδία αλλά και προς την Ελλάδα έλαβαν διαστάσεις μόλις το διεθνές οικονομικό σύστημα ένιωσε την απειλή απωλειών για τοποθετήσεις και επενδύσεις σε κρατικά χρέη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συνέβη και ο κ. Παπανδρέου έκανε την πρώτη επιθετική δήλωση κατά των Γερμανών με συνέπεια να ακολουθήσουν οι κατηγορίες της κυρίας Μέρκελ προς τον κ. Σρέντερ για την απρονοησία να εντάξει την Ελλάδα στην ΟΝΕ και την επομένη, οι απειλητικές δηλώσεις του αυστριακού και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, τα σκληρά σήματα προς τον κ. Παπανδρέου.

Οπως και αν έχει, ο κόσμος είναι αναστατωμένος και νευρικός. Από εδώ και πέρα όλα μπορούν να συμβούν. Γι΄ αυτό η ηγεσία της χώρας οφείλει να είναι προσεκτική και ικανή να διατηρεί το εσωτερικό μέτωπο αρραγές. Ειδάλλως η χώρα θα κινδυνεύσει και οι πολίτες της θα δυστυχήσουν πραγματικά.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: