15.11.10

Λαπαροσκοπική...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου.
ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ το περιµένεις κι από αλλού σου ’ρχεται. Η χθεσινοβραδινή εκλογική αριθµητική είναι απολύτως ευνοϊκή για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντιθέτως, η αριθµητική της οικονοµίας δεν είναι εξίσου ευχάριστη. Από την άποψη αυτή, οι τρεις κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββάτου υπό τον Πρωθυπουργό δεν είναι χωρίς σηµασία.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ είναι...
αµείλικτα. Η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο του ελλείµµατος που έθεσε το Μνηµόνιο για φέτος. Το 2010 το έλλειµµα δεν θα είναι 8,1% του ΑΕΠ. Οπως βεβαιώνει και το οικονοµικό επιτελείο, το έλλειµµα θα είναι «εννιά και κάτι». Αυτό το «εννιά και κάτι» µπορεί να το δει κανείς µε δύο τρόπους. Ο ένας έχει να κάνει µε το παρελθόν. Το έλλειµµα του 2009 δεν ήταν 13,6%. Σύµφωνα µε την τελική αναθεώρηση των αρµοδίων υπηρεσιών των Βρυξελλών είναι παραπάνω. Πόσο παραπάνω; Θα το µάθουµε από σήµερα, αφού η Eurostat κράτησε τα στοιχεία όσο διαρκούσε η προεκλογική περίοδος. Σύµφωνα όµως µε όσα γράφονται, το έλλειµµα του 2009 θα κλείσει εκεί περί το 15,3%. Το καλό νέο είναι ότι έχουµε φάει έξι µονάδες φέτος – κάτι που δεν είναι λίγο. Το κακό νέο είναι ότι από το «εννιά και κάτι» ώς το 7,6% που είναι ο στόχος για το 2011 υπολείπονται σχεδόν δύο µονάδες. Ενώ, αν τα δηµοσιονοµικά είχαν εξελιχθεί σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, θα υπολειπόταν µισή µονάδα.

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ σε βαθιές οικονοµικές αναλύσεις και να προσθέσουµε ως παράµετρο την ύφεση ή τους τόκους του χρέους, µπορούµε να βγάλουµε ένα απλό συµπέρασµα. Θα χρειαστεί µεγαλύτερη προσπάθεια. Αν τρέχαµε διάδροµο, θα λέγαµε πως, εκεί που περιµέναµε την κλίση να µειωθεί, συνεχίζουµε να είµαστε σε ανηφόρα. Παρ’ όλα αυτά, το οικονοµικό επιτελείο επιµένει ότι θα κόψει τις δύο παραπάνω µονάδες, χωρίς να µειώσει µισθούς και συντάξεις, χωρίς απολύσεις στο ∆ηµόσιο και χωρίς άλλους φόρους. ∆εν το λένε µόνο προς τα έξω, το είπαν και στις κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββάτου. Εκεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε παρουσίαση µε προβολή διαφανειών για το πώς θα εξοικονοµηθούν τα αναγκαία χρήµατα στον νέο προϋπολογισµό χωρίς να πονέσει κανείς. Προτείνει δηλαδή µια λαπαροσκοπική επέµβαση!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ; Θεωρητικά, ναι. Εφόσον αναθεωρήθηκαν τα δηµοσιονοµικά του 2009, θα µπορούσαµε να συζητήσουµε αναθεώρηση των στόχων µε την τρόικα. ∆ηλαδή ξαναγράψιµο του Μνηµονίου. Κανείς δεν τόλµησε να το υποστηρίξει ανοιχτά στις συσκέψεις του Σαββάτου. Και ο Λουκάς Παπαδήµος, οικονοµικός κατά τα άλλα στις παρεµβάσεις του, είπε πως αυτό ίσως θα ήταν λάθος µήνυµα σε µια Ευρώπη που το Σαββατοκύριακο συζητούσε για τη διάσωση της Ιρλανδίας.

∆εν έχει άδικο.

Η ΔΕΥΤΕΡΑ βρίσκει τον Παπανδρέου στο Παρίσι. Θα δει τον Νικολά Σαρκοζί που ανασχηµάτισε χθες το βράδυ την κυβέρνησή του, χωρίς θεαµατικές µεταβολές. Ωστόσο, ο συµβολισµός είναι προφανής. Αν η µάχη των εκλογών κερδήθηκε, ο πόλεµος της οικονοµίας συνεχίζεται, εντός αλλά και εκτός συνόρων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: