14.11.10

Μιανμάρ: Εκκληση της Αουνγκ Σαν Σούου Κίι για ενότητα...


Εκκληση για ενότητα εν μέσω θερμών πανηγυρισμών από εκατοντάδες υποστηρικτές της απηύθυνε από την πόρτα του σπιτιού της στη Μιανμάρ, λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωσή της από τη χούντα, η ηγέτης της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.

«Υπάρχει μια στιγμή που...
πρέπει να είμαστε σιωπηλοί και μια στιγμή για να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε στο πλήθος και επέτρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού της με ανώτερους αξιωματούχους από την Εθνική της Ένωση για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ’ουνγκ Σαν Σούου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την δημοκρατία στη Μιανμάρ, αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 15 χρόνια κατ' οίκον περιορισμού.

Νωρίτερα οι αρχές απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά από το σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα, γεγονότα που προοιωνίζονταν την απελευθέρωση της Σαν Σούου Κίι, αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από το κόμμα της ή την κυβέρνηση.

Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της υπό κράτηση.

Ελεύθερη «χωρίς όρους»

Ανώτερος αξιωματούχος της Μιανμάρ δήλωσε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην Σαν Σούου Κίι δεν έχει τεθεί κανένας όρος από την πλευρά της χούντας και έτσι είναι τελείως ελεύθερη.

«Είναι τελείως ελεύθερη, δεν υπάρχει κανένας απολύτως όρος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, αρκετές δυτικές πρωτεύουσες κάλεσαν σήμερα το στρατιωτικό καθεστώς να μην επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία και τις δραστηριότητες της τιμημένης με το Νόμπελ ειρήνης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.

Η τηλεόραση της Μιανμάρ μετέδωσε επίσης ότι η ’ουνγκ Σαν Σούου Κίι αφέθηκε ελεύθερη λόγω της καλής της διαγωγής. «Η ’ουνγκ Σαν Σούου Κίι έδειξε καλή διαγωγή» εκτίμησε ο τηλεοπτικός σταθμός, προσθέτοντας ότι η αντιφρονούσα έχει «λάβει αμνηστία για το σύνολο της ποινής της».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: