11.11.10

Ανοσία ...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ - ο Λοβέρδος σε γυρεύει. Ισχυσε χθες για τον Γιώργο Πεταλωτή. Ο φεγγαροπρόσωπος κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε κλήση από τον υπουργό Υγείας. Ο Ανδρέας ήθελε να µάθει αν η αποδιδόµενη στον Πρωθυπουργό διαρροή ότι «µετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσµα δεν ...
χρειάζεται εσωστρέφεια» αφορούσε και τον ίδιο. Η αλήθεια είναι πως την εποµένη του πρώτου γύρου, ο Λοβέρδος είχε εκφράσει δηµοσίως επιφυλάξεις για το δίληµµα εκλογών. «Αν η διαρροή όντως µε αφορά, θα βάλω θέµα στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο», κατέληξε ο Ανδρέας στη συνοµιλία του µε τον Πεταλωτή.

Ο ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ζήτησε πίστωση χρόνου για να το ερευνήσει. Μια ώρα αργότερα τηλεφωνούσε στον Λοβέρδο και τον διαβεβαίωνε ότι η διαρροή δεν τον αφορούσε. Η αλήθεια είναι πως ήδη από το βράδυ των εκλογών εκφράστηκαν ενστάσεις για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισµούς της κυβέρνησης. Από τον αναπληρωτή υπουργό Αµυνας Πάνο Μπεγλίτη που τά ‘πε στο Mega και τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη ώς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, που βρήκε την ευκαιρία να πάρει το αίµα της πίσω από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την άτσαλη υλοποίηση της περαίωσης.

ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΤΙ µε τον Ανδρέα; Οχι, όπως δεν τρέχει αναγκαστικά και µε τους άλλους. Ο Λοβέρδος έχει – όπως είχε και την προηγούµενη εβδοµάδα – περιοδείες στο πλαίσιο της προεκλογικής καµπάνιας του ΠΑΣΟΚ. Πάει Κατερίνη, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει κεντρική οµιλία στήριξης του Γιάννη Μπουτάρη. Και την προσεχή Τρίτη, ως υπουργός Υγείας, θα έχει συνάντηση µε την τρόικα. Θα είναι εξίσου ευχάριστο µε το ραντεβού που κάνεις µε τον οδοντογιατρό σου. Αλλά ο Ανδρέας, βετεράνος του Εργασίας, έχει αποκτήσει πολιτική ανοσία.

Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ όµως δεν έχει ανοσία στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Εµαθε για το δίληµµα των εκλογών από την τηλεόραση. Αντε του τηλεφώνησε και ο Αθανασάκης µισή ώρα πριν βγει ο Παπανδρέου στη διακαναλική της 25ης Οκτωβρίου. Ο Λοβέρδος ήταν από εκείνους που δεν βγήκαν στο γυαλί το βράδυ του πρώτου γύρου. Γιατί; ∆ιότι δεν ήξεραν ποια ήταν η γραµµή. Αν δηλαδή ο Παπανδρέου είχε ή δεν είχε πρόθεση να κάνει εκλογές. Οταν δεν ξέρεις, δεν µιλάς.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι ότι η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ωστόσο, το σχήµα που προέκυψε από τον ανασχηµατισµό του Σεπτεµβρίου αναζητά ακόµη τον ρυθµό και, κυρίως, τις ισορροπίες του. Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί εύκολα και άµεσα µε κάποιους υπουργούς. ∆ύσκολα και έµµεσα µε κάποιους άλλους υπουργούς. Ούτε το γραφείο του ούτε η «οµάδα σχεδιασµού» µπορούν να καλύψουν αυτό το κενό. Ο κίνδυνος είναι να πέσει µέσα του η µισή κυβέρνηση και µάλιστα σε µια φάση που ο Παπανδρέου τούς χρειάζεται όλους στο µέτωπο του Μνηµονίου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: