8.11.10

Συνοχή...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ θρίλερ οι αυτοδιοικητικές εκλογές; Οχι την παραµονή του Αγίου Δηµητρίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε διακαναλική συνέντευξη κι έθεσε το περίφηµο δίληµµα. Το κακό έγινε το καλοκαίρι και µάλιστα αθόρυβα.

ΜΕ ΤΙ ασχολήθηκε η κυβέρνηση το καλοκαίρι; Με τρία πράγµατα: µε...
τον ανασχηµατισµό, µε τον ανασχηµατισµό και πάλι µε τον ανασχηµατισµό. Από τις αρχές Ιουλίου ώς το τέλος Αυγούστου, µε επίκεντρο την Πάρο, αλλά και διάφορα παραθαλάσσια ξενοδοχεία ανά την επικράτεια, όπου ο Πρωθυπουργός έκανε Παρασκευοσαββατοκυριακο-δεύτερα, διαδραµατίστηκε µια απίστευτη ίντριγκα. Η ίντριγκα αυτή κράτησε ώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 7 Σεπτεµβρίου, όταν δηµοσιοποιήθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης «Παπανδρέου ΙΙ». Στο περιβάλλον αυτό, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφέθηκαν στις ικανότητες του «Καλλικράτη» – άντε και του Θανάση Τσούρα. Αφέθηκαν επίσης στις φιλοδοξίες αυτών που ήθελαν να είναι υποψήφιοι οι ίδιοι ή να µην είναι υποψήφιοι κάποιοι άλλοι.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της αµέλειας αυτής φάνηκε πρώτα στο µέγα µπάχαλο του Εθνικού Συµβουλίου στο Τάε Κβον Ντο. Οτι το ΠΑΣΟΚ είχε εγγενώς ασταθή ψηφοδέλτια, ιδίως στην Αττική, φάνηκε σύντοµα από τις δύσκολες σχέσεις Μίχα - Σγουρού - Φασούλα και Σία. Και πάλι όµως η κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙ» δεν είχε µυαλό να συγκεντρωθεί στο πώς θα βάλει τα άλογα µπροστά στο κάρο. Κι αυτό γιατί είχε µπροστά της τη µαύρη τρύπα των δηµοσίων εσόδων και τα µπλόκα των φορτηγατζήδων. Οι δρόµοι άνοιξαν, αλλά το πρόβληµα στα δηµοσιονοµικά δεν λύθηκε εύκολα.

Ηταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου που εκστόµισε τη λέξη περαίωση στη ΔΕΘ. Αραγε φανταζόταν ο Πρωθυπουργός, όταν το έκανε, ότι τα σηµειώµατα – πολλά από τα οποία ήταν στον βρόντο – θα έφθαναν στα γραµµατοκιβώτια των πολιτών την εβδοµάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεµβρίου;

ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν πήγε προς δηµοτικές εκλογές µέσα σε συνθήκες τέτοιας πολιτικής και οικονοµικής ασάφειας. Το ότι οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες της εποχής του Μνηµονίου δηµιούργησε δυναµική χάους. Αυτόν τον επιταχυντή επιχείρησε να σταµατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου βάζοντας το δίληµµα των εκλογών στη διακαναλική. Του βγήκε κυρίως στην Αττική, όπου ήταν και η κρίσιµη συµβολική µάχη. Τού βγήκε επίσης η ολική επαναφορά της οµάδας του 2009 – Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος – που επαναβαπτίσθηκε σε «οµάδα σχεδιασµού» και έτρεξε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην τελική τους φάση.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ίσως και το πιο ενδιαφέρον από τα εξαγόµενα συµπεράσµατα των εκλογών. Οτι στην «οµάδα που κερδίζει», ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε ένα επιτελείο που να δώσει συνοχή στην κυβέρνησή του. Είναι ακριβώς αυτό που έλειψε τον πρώτο χρόνο. Κι αυτό που θα χρειαστεί τους επόµενους δεκατέσσερις µήνες, οι οποίοι είναι οι πιο κρίσιµοι για την οικονοµία.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: