3.11.10

Αναβολή στην εκτόξευση, για τρίτη φορά, λόγω βλάβης στα ηλεκτρικά...


Η τελευταία εκτόξευση στην καριέρα του διαστημικού λεωφορείου Discovery αναβλήθηκε ξανά, αυτή τη φορά λόγω μιας βλάβης στην ηλεκτρική συνδεσμολογία. Η αναχώρηση του σκάφους, που μεταφέρει έναν ρομποτικό αστροναύτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προγραμματίζεται τώρα για την Πέμπτη, αν και δεν αποκλείεται να αναβληθεί εκ νέου.

Η...
μετεωρολογική υπηρεσία της NASA προειδοποιεί ότι υπάρχει 70% πιθανότητα ακατάλληλων καιρικών συνθηκών το απόγευμα της Πέμπτης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Το Discovery πρέπει να έχει αναχωρήσει για τον ISS το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, αλλιώς θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο.

Η εκτόξευση του γηραιότερου σκάφους της NASA προγραμματιζόταν αρχικά για την Παρασκευή, αναβλήθηκε όμως δύο φορές λόγω διαρροής καυσίμου από το σύστημα που πραγματοποιεί ελιγμούς σε τροχιά.

Αυτή τη φορά, οι μηχανικοί εντόπισαν διακυμάνσεις της ηλεκτρικής τάσης σε έναν διακόπτη του εφεδρικού συστήματος που ελέγχει έναν από τους τρεις κύριους κινητήρες.

Εκτός από τον ρομποτικό αστροναύτη Robonaut 2, τον οποίο ανέπτυξε η NASA σε συνεργασία με τη General Motors, το Discovery μεταφέρει ακόμα ένα νέο χώρο αποθήκευσης για τον ISS.

Θα είναι η τελευταία αποστολή του Discovery και η προτελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου γενικά, πριν τα γερασμένα σκάφη της NASA μετατραπούν σε μουσειακά εκθέματα.

Δεν αποκλείεται πάντως μία ακόμα αποστολή να εγκριθεί για τα τέλη του 2011 προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου.

Τα διαστημικά λεωφορεία αποσύρονται προκειμένου να εστιαστεί η NASA στην ανάπτυξη νέου σκάφους για αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Μέχρι να συμβεί αυτό, το νωρίτερο το 2016, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: