23.11.10

Θερμό επεισόδιο με δύο νεκρούς στρατιώτες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας...


Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά τον βομβαρδισμό νησιού της δεύτερης από τους Βορειοκορεάτες, ο οποίος προκάλεσε την ένοπλη αντίδραση της Σεούλ.

Δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του βορειοκορεατικού πυροβολικού, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο KBS, ενώ ...

τραυματίσθηκαν 18 στρατιώτες και πολίτες, πέντε από τους οποίους σοβαρά.

Με «αυστηρή τιμωρία» σε περίπτωση νέας επιθετικής ενέργειας, απείλησε τη Βόρεια Κορέα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μγιούνγκ-Μπακ.

«Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία, προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα την Πιονγιάνγκ.

«Ο βομβαρδισμός του Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια προφανή στρατιωτική πρόκληση. Επιπλέον αυτός ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων είναι ασυγχώρητος», δήλωσε ο πρόεδρος.

Προηγουμένως, ο στρατός της Νότιας Κορέας έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Κορέα να παύσει τα πυρά του πυροβολικού.

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι οι τουλάχιστον 200 οβίδες του βορειοκορεατικού πυροβολικού προκάλεσαν τραυματισμούς μεταξύ των κατοίκων του νησιού και υλικές ζημίες.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας, ενώ το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδρίασε σε υπόγειο καταφύγιο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπ. Άμυνας, «πρόκειται για μία σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών».

Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα. Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα, μετέδωσε το Yonhap.

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι η Νότια Κορέα επιτέθηκε πρώτη. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA, οι Βορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι η Σεούλ εκτόξευσε δεκάδες οβίδες κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

Λίγο αργότερα, ο στρατός της Ν. Κορέας ανακοίνωσε ότι πριν την ανταλλαγή των πυρών πραγματοποιούσε στρατιωτικά γυμνάσια, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της άσκησης εκτέλεσε βολές προς τα δυτικά και όχι βόρεια.
Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος του κορεατικού πολέμου το 1953.


Αντιδράσεις από Λευκό Οίκο, Ρωσία, Κίνα

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση κατά του νησιού της Νότιας Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να σταματήσει την εχθρική δράση» και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ είναι προσανατολισμένες στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας και στην διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νησιού Γεοπγεόνγκ, μία από τις σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, συμπίπτει με την περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για τις εχθροπραξίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να «κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη» και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση.

«Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία.

«Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες», πρόσθεσε.

Τέλος, η Ρωσία προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, μετά την βορειοκορεατική επίθεση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

«Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε πηγή του υπουργείου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: