25.11.10

Κύκλωπες...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
Η ΤΡΟΪΚΑ έφυγε. Ο Γιώργος µένει. Μένουν επίσης περίπου πέντε εβδοµάδες έως το τέλος του χρόνου και περίπου τέσσερις µήνες έως την τέταρτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ο Παπανδρέου µίλησε...
έξυπνα για µια σύγχρονη Οδύσσεια. Πράγµατι. Η περιπέτεια που άρχισε µε το Μνηµόνιο έχει και Λαιστρυγόνες και Σειρήνες. Οσο για τις Συµπληγάδες, αυτές εµποδίζουν το πέρασµα προς τα 15 δισ. ευρώ που περιµένουµε να πάρουµε εκεί κατά τον Μάρτιο του 2011. Αν τις περάσουµε, τότε µπορούµε να πούµε ότι έχουµε κάνει ένα δυναµικό ξεκίνηµα και ότι µπορούµε πράγµατι να σκοτώσουµε τη Σκύλλα του ελλείµµατος ώστε να µη µας κάνει µια µπουκιά η Χάρυβδη του χρέους.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ τρίµηνο του Μνηµονίου πήγε καλά. Γιατί; Με µία λέξη: Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση το χρωστάει στον Ανδρέα Λοβέρδο. Κατά τα λοιπά, οι οριζόντιες περικοπές µισθών και συντάξεων ήταν τεχνικώς εύκολες. Μια κυβέρνηση τις αποφασίζει και τις εφαρµόζει κλείνοντας τα µάτια στο πολιτικό κόστος. Από εκεί και πέρα, όµως, τα εύκολα τελειώνουν. Ο Κύκλωπας των ∆ΕΚΟ θέλει πολιτική δεινότητα και, κυρίως, τόλµη. Ουδείς από τους συντρόφους στην τριήρη της κυβέρνησης έχει µεγάλη όρεξη για τέτοια. Ακόµη χειρότερα, οι διαρθρωτικές παρεµβάσεις άρχισαν από τα φορτηγά και όχι από τον ΟΣΕ.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι ότι θα χρειαστεί τρέξιµο έως τον Μάρτιο. Τα προβλήµατα είναι παντού. Η τρύπα στα έσοδα παραµένει. Το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του ∆ηµοσίου – προς κατασκευαστικές και προµηθευτές εν γένει ή προς τους εξαγωγείς στους οποίους δεν επιστρέφεται ο ΦΠΑ – είναι άγνωστο. Οπότε δεν µπορεί να καταλάβει κανείς πόσο έχει µειωθεί πραγµατικά το έλλειµµα. Οι υποχρεώσεις από τα οπλικά µετατέθηκαν για την άνοιξη, αλλά αυτό δεν σηµαίνει πως παύουν να υπάρχουν. Η Ιρλανδία (και αύριο η Πορτογαλία) ανεβάζει κι άλλο το spread, κάτι που δυσκολεύει τα σχέδια για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ πέρασε το καλοκαίρι σκεπτόµενος πώς θα ανασχηµατίσει την κυβέρνησή του. Ωστόσο, δεν αποκλείεται καθόλου ο Γιώργος να βρεθεί σε ανάλογο προβληµατισµό κατά την ανάπαυλα των εορτών. Και αυτό γιατί το κυβερνητικό σχήµα που προέκυψε τον Σεπτέµβριο είναι ήδη µαδηµένο. Ο Παπακωνσταντίνου δεν µπορεί να τα κάνει όλα µόνος του ούτε µπορεί να χρεώνεται µονίµως όλα τα δυσάρεστα. Και κάποιοι δεν µπορούν να τα καταφέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Βλέποντας την πολιτική κλωτσοπατινάδα στο ∆ουβλίνο, δεν µπορεί κανείς να µην αναγνωρίσει στον Παπανδρέου ότι κράτησε τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγµή. Το θέµα τώρα είναι να κρατήσει την οικονοµία. Ακόµη περισσότερο, η Ιρλανδία αποδεικνύει ότι η λιτότητα φέρνει χειρότερη λιτότητα. Κάτι που σηµαίνει πως είναι αναγκαίο ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕς ΑΠΌ ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: