23.11.10

Η Αττική πνίγεται στα σκουπίδια...


Ο εφιάλτης των σκουπιδιών επανήλθε στις πόλεις. Οι εργαζόμενοι στους δήμους, που διανύουν την πέμπτη ημέρα της απεργίας τους, διεκδικώντας τη διασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων, σήμερα συνεδριάζουν για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ανυπόφορη είναι η κατάσταση στα ...
αστικά κέντρα, ενώ μόνο στους δήμους του Λεκανοπεδίου έχουν συσσωρευθεί 32.500 τόνοι απορριμμάτων, δηλαδή 6.500 για κάθε ημέρα απεργίας. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στον Πειραιά, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά ακόμα και έξω από τα σχολεία.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά κ. Καλλιόπη Βαρδάκη διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από ποιους, επειδή δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων.

Κατά πληροφορίες, η εντολή δόθηκε επειδή έχει διαπιστωθεί σε πολλές γειτονιές του Πειραιά να έχουν συσσωρευθεί μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών σε ευαίσθητες περιοχές, με αποτέλεσμα να εκφράζεται ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Αθήνα, ιδίως στις περιοχές του εμπορικού ιστού της πόλης, όπου τα απορρίμματα έχουν αρχίσει να σχηματίζουν λόφους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στον δήμο Αθηναίων κάθε ημέρα συσσωρεύονται περίπου 2.500 τόνοι σκουπιδιών, για την αποκομιδή των οποίων απαιτείται τουλάχιστον μία βδομάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά απευθύνουν έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν στους κάδους, τουλάχιστον μέχρι και αύριο το απόγευμα.

Ειδικές περιπτώσεις
Για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία οι εργαζόμενοι θα συλλέγουν μόνο ειδικά απορρίμματα, δηλαδή τα σκουπίδια των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, που διαμαρτύρονται για την κατάργηση των εργασιακών τους σχέσεων, τις απολύσεις συμβασιούχων και τις μειώσεις των αποδοχών, σήμερα το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις και ακολούθως να ενημερώσουν την Ομοσπονδία για τις αποφάσεις τους, αν δηλαδή επιθυμούν ή όχι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το μεσημέρι πρόκειται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της, ανάλογα με τις αποφάσεις των τοπικών συλλόγων.

* 2.500 τόνοι συσσωρεύονται κάθε μέρα στην Αθήνα

Αφροδίτη Καρίμαλη ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: