25.11.10

Υποσχέσεις από Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022...


Τη χρήση αρκετών κλιματιστικών μονάδων ύψους τριών μέτρων στους εξωτερικούς χώρους κάθε γηπέδου, προτείνει ως λύση του προβλήματος των υψηλών θερμοκρασιών, η επιτροπή διεκδίκησης του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η FIFA έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας, λόγω των ...κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οπότε και θα διεξαχθούν οι αγώνες του Μουντιάλ.

Μακέτα του γηπέδου στο λιμάνι της Ντόχα Μακέτα του γηπέδου στο λιμάνι της Ντόχα Στη χώρα της Μέσης Ανατολής η θερμοκρασία του καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να φθάσει και τους 50 βαθμούς. Η FIFA αναφέρει πως θερμοκρασία υψηλότερη των 32 βαθμών κελσίου ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Η επιτροπή διεκδίκησης εκτιμάει ότι με τη χρήση κλιματιστικών μονάδων στα γήπεδα, το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας θα λυθεί. Παράλληλα οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά συστήματα και η λειτουργία τους θεωρείται εγγυημένη λόγω της ηλιοφάνειας που υπάρχει στο Κατάρ.

Επίσης η επιτροπή διεκδίκησης έχει δεσμευτεί ότι θα κατασκευάσει σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως και μετρό, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων φιλάθλων που θα συρρεύσουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής για το Μουντιάλ. Εξ άλλου δεσμεύτηκε για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου στο λιμάνι τη Ντόχας, στο οποίο η πρόσβαση θα γίνεται μέσω θαλάσσης. Ένας άλλος παράγοντας που προβάλλει η οργανωτική επιτροπή είναι η ασφάλεια της χώρας, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι η 15η ασφαλέστερη του πλανήτη.

Το Μουντιάλ του 2022 εκτός του Κατάρ διεκδικούν ακόμα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Αυστραλία. Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA με μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσει στις 2 Δεκεμβρίου σε ποίες χώρες θα ανατεθεί η τελική φάση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Τη διοργάνωση του 2018 διεκδικούν η Αγγλία, η Ρωσία και με κοινές υποψηφιότητες το Βέλγιο με την Ολλανδία και η Ισπανία με την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: