24.11.10

Μειώσεις μισθών με τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις από το 2011...


«Παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και την καταβολή χαμηλών μισθών στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, «ανοίγει» το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει σε ... σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Ημερησία, παράλληλα με τις μειώσεις των μισθών που θα γίνονται από το 2011 μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων στις προβληματικές επιχειρήσεις (έχοντας, όπως είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕΕ), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει την επέκταση των συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο ή στο επάγγελμα.

Με την κατάργηση αυτή:

* Όσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους τους.

* Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) Δ.Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ (έμποροι) Β.Κορκίδης ζήτησαν την Τρίτη από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση των συμβάσεων.

Στον αντίποδα, ο ΣΕΒ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων.

Η κ. Κατσέλη θα καθορίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο τους όρους κάτω από τους οποίους θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών.

Η υπουργός σχεδιάζει να ισχύσει το μέτρο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για την αποφυγή λουκέτων και να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής (1+1 χρόνο) και όριο αποκλίσεων, έτσι ώστε οι νέοι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από την ΕΓΣΣΕ.

Τα εργατικά συνδικάτα, αντιδρώντας στην ουσιαστική κατάργηση των κλαδκών συλλογικών συμβάσεων έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη τρίωρη παναττική στάση εργασίας με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και 24ωρη γενική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: