26.10.09

Ένα εκατ. ευρώ ημερησίως στοίχισε η γαλλική προεδρία της ΕΕ...

Μία από τις πιο ακριβές στην ιστορία της ΕΕ ήταν η γαλλική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2008, με κόστος κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, όπως αναφέρει σήμερα στην διαδικτυακή της έκδοση η γαλλική εφημερίδα le Figaro.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας, το συνολικό κόστος της γαλλικής προεδρίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί ήταν 171 εκατομμύρια ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 70 με 80 εκατομμύρια που ξοδεύονται από άλλες χώρες της ΕΕ κατά την διάρκεια της προεδρίας τους.
Η ...
διαδικτυακή εφημερίδα Media Part, που πρώτη έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, ανέφερε ότι μόνο η προεδρία της Γερμανίας το 2007 κόστισε όσο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το οικονομικό δικαστήριο το υψηλό κόστος οφειλόταν στα πολλά συνέδρια, πολλά από τα οποία «δεν ήταν απαραίτητα».

Στους έξι μήνες της προεδρίας της η Γαλλία διοργάνωσε 489 συνόδους, μεταξύ αυτών 328 συνέδρια, 25 υπουργικές συναντήσεις και 9 διεθνείς συνόδους κορυφής.

Ο μεγάλος αριθμός των διοργανώσεων «δεν συνέβαλε στην επιτυχία της Γαλλίας, που βασίστηκε σε δύο ή τρία γεγονότα, όπως η οικονομική κρίση και ο πόλεμος στη Γεωργία», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Χαρακτηριστικό των εξόδων της Γαλλίας ήταν ότι στη σύνοδο της Ένωσης Μεσογείου τον Ιούλιο του 2008 ξόδεψε 16,6 εκατομμύρια ευρώ, 1 εκατομμύριο από τα οποία προορίζονταν για ένα γεύμα που παρέθεσε για τους 43 αρχηγούς κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lefigaro.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια: