29.10.09

Φίδια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν επιλέγεις. Επιλέγεσαι. Πριν από δέκα χρόνια, το μακρινό 1999, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκλήθη από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αναλάβει την Κατεχάκη, την επαύριον της υπόθεσης Οτζαλάν. Ο διάλογος είναι γνωστός: «Πρόεδρε, με στέλνεις στον λάκκο με τα φίδια», είχε πει ο Χρυσοχοΐδης, υφυπουργός Εμπορίου τότε.

ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ που ακολούθησε όμως ο Χρυσοχοΐδης εξουδετέρωσε τα φίδια. Μετά την εξάρθρωση 17Ν και ΕΛΑ, η Ελλάδα ανέκτησε την έξωθεν καλή μαρτυρία και θεωρήθηκε ασφαλής χώρα για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

ΤΗΝ...

ΕΠΑΥΡΙΟ των εκλογών του 2009, ο Χρυσοχοΐδης επελέγη πάλι για την Κατεχάκη- αυτή τη φορά από τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα μπορούσε- και σίγουρα θα επιθυμούσε- να πάει σε ένα από τα υπουργεία του οικονομικού κύκλου. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν είχε αυταπάτες ούτε για την κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας, ούτε για την ανάγκη για «ασφαλή χέρια» σε ένα υπουργείο κρίσιμο για την κοινωνική σταθερότητα.

Ο,ΤΙ ΔΕΝ αφήνεις, δεν σε αφήνει. Επί διακυβέρνησης Καραμανλή, ο Χρυσοχοΐδης έβγαινε αμέσως στην τηλεόραση κάθε φορά που προέκυπτε κρίση ασφάλειας. Κατ΄ ιδίαν ήταν ανήσυχος, διότι ήταν σε θέση να γνωρίζει πως το κεκτημένο μιας επιτυχημένης πολιτικής ασφάλειας είχε χαθεί. Στην Κατεχάκη, ο μεν Βύρων Πολύδωρας εκτράχυνε την κατάσταση, ο δε Προκόπης Παυλόπουλος έχασε εντελώς τον έλεγχο, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και όλα όσα ακολούθησαν. Το αποτέλεσμα είναι η συνένωση ποινικών και τρομοκρατών, αλλά και η χειραφέτηση μιας νέας γενιάς αντιεξουσιαστών που πρώτα πυροβολούν και μετά μιλούν. ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ πως οι τρεις εβδομάδες μεταξύ 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου θα ήταν δύσκολες. Επιβεβαιώθηκε νωρίς με το χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Οι αντιεξουσιαστές έχουν στρατηγική έντασης. Ο Χρυσοχοΐδης έχει επιδείξει μια ένταση πολιτικής, πολλαπλασιάζοντας δημόσια μηνύματα και επικηρύξεις, άπαξ και επέστρεψε στην Κατεχάκη.

Ο ΠΡΩΤΟΣ γύρος μεταξύ αντιεξουσιαστών και ελληνικής πολιτείας κράτησε σχεδόν τριάντα έτη- από το 1975 ώς το 2002. Στον δεύτερο γύρο όμως η αναμέτρηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα. Δεν είναι κάτι που φαίνεται να ενοχλεί τον Χρυσοχοΐδη που προτιμά την επιτάχυνση του χρόνου από τη διαχείριση μιας κρίσης σε αργή κίνηση.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: