30.10.09

Μια Εθνική ιστορία...


Η ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου από το 1934-1980 ξετυλίγεται στην πρεμιέρα της νέας σειράς ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του Σκάι «Για πάντα Πρωταθλητές», που κάνει πρεμιέρα απόψε στις 23.00.

Στο πρώτο μέρος (του διπλού επεισοδίου) ο μύθος της ιστορίας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ξεκινάει από το 1934 και καταλήγει στο τέλος της πρώτης περιόδου Αλκέτα Παναγούλια, λίγο μετά τη συμμετοχή στο Euro 1980.

«Μέσα από...
κινηματογραφικό, ηχητικό και φωτογραφικό αρχείο με μαρτυρίες, ξετυλίγεται η ιστορία της εθνικής ομάδας στα δύσκολα χρόνια. Εκτός από την ιστορική καταγραφή, επιχειρείται ουσιαστικά ένα "ψυχογράφημα" του Ελληνα μέσα από την αντιφατική και πολλές φορές άνιση πορεία της εθνικής μας ομάδας», αναφέρει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ηλίας Γιαννακάκης.

Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος περιγράφει το κλίμα της λεγόμενης «Belle Epoque», όταν η εθνική ομάδα είχε αντιμετωπίσει το 1934 την Ιταλία του Μεάτσα, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια, κάτω από τη φασιστική μπότα του Μουσολίνι.

Ακολουθεί ο πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, όπου σ' εκείνα τα σκληρά χρόνια οι αριστεροί κρατούμενοι της Μακρονήσου δημιούργησαν τη Μικτή Μακρονήσου και αντιμετώπιζαν τις μεγάλες ομάδες της εποχής σε αγώνες προπαγάνδας. Εναν τέτοιο αγώνα θυμάται ο Γιώργος Δαρίβας.

Για την περίοδο της δεκαετίας του '50 μιλούν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπόμης και ο παίκτης Γιάννης Παπαντωνίου. Στα χρόνια του '60 η Εθνική έχει επιτέλους δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, αλλά χάνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, από μια σειρά παρεξηγήσεων, με κορυφαία την κόντρα του Δομάζου με τον τότε προπονητή Νταν Γεωργιάδη. Οι Μίμης Δομάζος, Αριστείδης Καμάρας, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κούδας, Κώστας Καραπατής και ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο.

Ακολουθεί η εποχή Παναγούλια, το περίφημο 0-0 σε φιλικό με τη Βραζιλία, όπου μιλούν οι Αντώνης Αντωνιάδης, Θωμάς Μαύρος, Αλκέτας Παναγούλιας.

Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στους αγώνες απέναντι στη Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ (1974-75), όπου έλαμψε ο περίφημος Γιώργος Δεληκάρης. Και μετά έρχεται η πρώτη πρόκριση της εθνικής ομάδας σε τελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην Ιταλία το 1980.

Ο Τάκης Νικολούδης μιλά για το ιστορικό γκολ απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, ο Παναγιώτης Κελεσίδης θυμάται πώς κράτησε την ισοπαλία στη Βουδαπέστη και ο Βασίλης Κωνσταντίνου σχολιάζει το επίμαχο πέναλτι απέναντι στους Ολλανδούς.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει για πρώτη φορά την αυτοπεποίθησή της και έρχεται στη συνέχεια ο αγώνας απέναντι στη Δανία. Ακολουθούν όμως οι ήττες από Ιταλία και Γιουγκοσλαβία και ο Αλκέτας Παναγούλιας αποχωρεί και σχολιάζει σήμερα και ο ίδιος την ταραγμένη πορεία της Εθνικής, αλλά και της χώρας, που ήταν γεμάτη αντιφάσεις. *
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: