30.10.09

«Παζλ» με DNA - αποτυπώματα ...

Το «παζλ» της «αγνώστου ταυτότητος» τρομοκρατικής οργάνωσης που πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση με 100 σφαίρες από δύο καλάσνικοφ, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, προσπαθούν να συνθέσουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με τα δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις τρεις μοτοσικλέτες των δραστών, που εγκατέλειψαν μετά την επίθεση στον σταθμό του Μετρό Χαλανδρίου, βρέθηκαν πάρα πολλά δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και...
πλούσιο γενετικό υλικό (ιδρώτας, τρίχες κ.λπ.), για ανάλυση DNA.

Από αυτό το υλικό, αν ταυτοποιηθεί με κάποιων εμπλεκόμενων σε τρομοκρατικές ή άλλες ενέργειες από το πρόσφατο παρελθόν, το αντιτρομοκρατικό επιτελείο στοχεύει σε τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία αν επαληθευτούν θα ρίξουν φως σε βασικές λεπτομέρειες της υπόθεσης:

Πρώτον, να εμπλέκονται στην επίθεση άτομα από την περίφημη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα», όπου ανήκαν οι τρεις αντιεξουσιαστές Συμεών και Μάριος Σεϊσίδης και Γρηγόρης Τσιρώνης, για τους οποίους εκδόθηκε η επικήρυξη των 600.000 ευρώ την περασμένη Δευτέρα.

Δεύτερον, να είναι πίσω από την επίθεση ο Επαναστατικός Αγώνας, με τον οποίον όμως, όπως αφήνουν να εννοηθεί, πιστεύουν ότι έχουν σχέση οι τρεις καταζητούμενοι ή κάποιος από αυτούς.

Τρίτον, να είναι η Σέχτα Επαναστατών, που έχει δηλώσει σε όλες τις προκηρύξεις της το βαθύ μίσος της για τους αστυνομικούς.

Τέταρτον, δεν αποκλείουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από τα αποτυπώματα να προκύψουν και κάποιοι σεσημασμένοι του κοινού ποινικού δικαίου, που ενδεχομένως έχουν παίξει ρόλο στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα.

Την τελευταία πιθανότητα οι αξιωματικοί την εξετάζουν με προσοχή για τους εξής λόγους: Θεωρούν ότι μόνο κοινοί παράνομοι μπορούν να κλέβουν με τέτοια ευκολία μοτοσικλέτες και μπορούν να τις κρύβουν μέχρι τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν, ή να εξασφαλίζουν με άνεση τον απαιτούμενο οπλισμό.

Επίσης αν έχουν οποιαδήποτε σχέση οι τρεις καταζητούμενοι, τότε ενισχύεται η εκδοχή ανάμειξης και ποινικών στην υλοποίηση της δολοφονικής επίθεσης, γιατί οι πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν οι διωκτικές αρχές είναι ότι και οι τρεις βρίσκονται στην Ελλάδα και τους κρύβουν κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου. Ο,τι και αν ισχύει πάντως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέχρι να εξακριβωθεί.

Οπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, η διαδικασία ταυτοποίησης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, μέχρι να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι κάποια ενδεχομένως να ανήκουν στους τρομοκράτες, αν δεν είναι σεσημασμένοι, αλλά και του DNA, εφόσον αυτό δεν είναι ίδιο με τα δείγματα που υπάρχουν στην «τράπεζα» της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, είναι πολύ χρονοβόρα.

Και αυτό γιατί πρέπει να πάρουν αποτυπώματα και DNA από τους ιδιοκτήτες των μοτοσικλετών και όλα τα άτομα που τις χρησιμοποιούσαν ή είχαν ανέβει επάνω τους, προκειμένου να κάνουν σύγκριση και να αποκλείσουν έναν μεγάλο αριθμό.

Πάλι όμως υπάρχει αμφιβολία για την ταυτότητα όσων απομείνουν, αφού τις μοτοσικλέτες μπορεί να τις αγγίξει οποιοσδήποτε άσχετος, ενώ αντίθετα στα αυτοκίνητα που είναι κλειστά αφήνουν ίχνη μόνο αυτοί που μπαίνουν μέσα.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της DNA από τέσσερις διαφορετικές ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν που ενδιαφέρουν σε αυτή τη φάση: από ένα αδιάβροχο που πέταξαν οι «ληστές με τα μαύρα» κατά την εμπλοκή που είχαν με αστυνομικούς μετά τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Γκύζη τον Ιανουάριο του 2005, από το αίμα που βρέθηκε στον τόπο της αιματηρής συμπλοκής στην οδό Πανεπιστημίου, όπου συνελήφθη τραυματισμένος ο Γιάννης Δημητράκης, από μία τρίχα στην επίθεση και την αρπαγή του όπλου από τον φρουρό του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου στη Γλυφάδα, και τέλος από τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας τον Ιούνιο του 2006.

Στις τρεις πρώτες υποθέσεις το DNA είναι του ίδιου ατόμου και πιθανολογείται ότι είναι ένας από τους τρεις επικηρυγμένους, χωρίς να ξέρουν ποιος.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του κ. Κεδίκογλου και στο υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας, και γι αυτόν τον λόγο η παρουσία ενός από τους «ληστές με τα μαύρα» σε μία από τις ενέργειες της οργάνωσης είναι που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο.

Πάντως όπως λένε αστυνομικοί, η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής έχει στοιχεία από τον τρόπο δράσης της Σέχτας, επιμένοντας ωστόσο στη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, που λέει ότι μπορεί να πρόκειται για ίδια άτομα που δρουν με τη μία ή την άλλη οργάνωση.

Δεν θα τους εκπλήξει όμως αν δουν να αναλαμβάνει την ευθύνη κάποιο εντελώς νέο όνομα οργάνωσης, αλλά αν συμβεί αυτό πιστεύουν ότι θα είναι για αποπροσανατολισμό.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να καθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από την ταυτότητα των δραστών περιμένουν προκήρυξη για ανάληψη της ευθύνης, οπότε θα βγάλουν και τα συμπεράσματά τους.

Εκτιμούν πάντως ότι όποιοι και αν είναι ετοίμαζαν επίθεση από μέρες, αλλά μετά την επικήρυξη άλλαξαν τα σχέδιά τους και «γάζωσαν» το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, γι αυτό και η μία μοτοσικλέτα κλάπηκε λίγες ώρες νωρίτερα από την ίδια περιοχή.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: