30.10.09

Στο στόχαστρο η μαύρη αγορά των όπλων...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Η ευκολία των τρομοκρατών να βρίσκουν οπλισμό οδηγεί την κυβέρνηση στη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα...
Τη μετατροπή της οπλοκατοχής σε κακούργημα, από πλημμέλημα, μελετά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται με μεγάλη ευκολία όπλα, όπως τα Καλάσνικοφ, τα οποία απειλούν χιλιάδες ζωές», επισήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως όμως διευκρίνισε στα «ΝΕΑ», «η μετατροπή σε κακούργημα αποτελεί μια πρώτη σκέψη προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων και στη συνέχεια θα εξετασθεί και το ...

νομοθετικό της πλαίσιο».

Η Ελληνική Αστυνομία πάντως έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα από τη δύναμη πυρός που διαθέτουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. «Τα αντιαρματικά, οι χειροβομβίδες, τα πυροβόλα, τα υποπολυβόλα αλλά και η τεχνογνωσία παγίδευσης αυτοκινήτων με εκρηκτική ύλη, η χρήση του ΑΝΦΟ και των βομβών που πυροδοτούνται από κινητά τηλέφωνα, στα πρότυπα διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, σίγουρα μας προβληματίζει. Κυρίως διότι δεν γνωρίζουμε τι άλλο διαθέτουν και τι μπορούν να κάνουν», παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι έρευνες πάντως της Αντιτρομοκρατικής για την προέλευση των 2 Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή στρέφονται και σε άτομα των κυκλωμάτων της νύχτας και της προστασίας. «Αποδεδειγμένα έχει υπάρξει μια πολύ στενή σχέση ποινικών και αντιεξουσιαστών τα τελευταία χρόνια. Άλλες φορές οι αντιεξουσιαστές, όπως συνέβη στην περίπτωση Παλαιοκώστα, προμήθευσαν αυτοί τα όπλα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις είναι πιθανόν ποινικοί να έχουν παίξει τον ρόλο του προμηθευτή. Για τα κυκλώματα αυτά άλλωστε έχει αποδειχθεί πολύ εύκολη υπόθεση η προμήθεια "καθαρών" όπλων», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Ήδη έχει δοθεί εντολή να «ξεσκονιστούν» εκ νέου οι συνομιλίες της συμμορίας Βλαστού προκειμένου να εντοπισθούν στοιχεία που να συνδέουν τα κυκλώματα της φυλακής με αντιεξουσιαστές. Το σενάριο αυτό είχε ενισχυθεί από την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου με την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, αλλά οι έρευνες έμειναν τελικά στα «συρτάρια».

Το λαθρεμπόριο
Περισσότερααπό 1,5 εκατομμύριο όπλα υπολογίζεται πως κυκλοφορούν παράνομα στην Ελλάδα, με Καλάσνικοφ, Σκόρπιον, Glock, Colt, CΖ και Τokarev να κυριαρχούν στην αγορά. «Όπλο στην Ελλάδα μπορείς να βρεις όποτε θέλεις για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Με 700 ευρώ παίρνεις ένα καλό Καλάσνικοφ και με 2.000- 3.000 ευρώ παίρνεις "καθαρό" υποπολυβόλο Ούζι ή Σκόρπιον», λέει ο Μιχάλης Α., που συστήνεται ως «διαμεσολαβητής» όπλων. Άλλο ένα εκατομμύριο είναι τα όπλα που κυκλοφορούν με την άδεια της Αστυνομίας, στην πλειονότητά τους κυνηγετικά. Η Κρήτη θεωρείται η «πατρίδα» της παράνομης οπλακατοχής. Με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στο νησί υπάρχουν 1 εκατομμύριο «τυφέκια με σφαίρα».

Οι κατασχέσεις
Στην Αθήνα, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «μπορείς να βρεις Καλάσνικοφ στο κέντρο της πρωτεύουσας». Η πραγματικότητα αυτή φυσικά και δεν διαφεύγει από την Αστυνομία και επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2009 κατασχέθηκαν 1.800 όπλα.

Οι τιμές των όπλων έπεσαν με την είσοδο στο «εμπόριο» των Αλβανών και στη συνέχεια των Βουλγάρων και των Ρώσων. Τα ελληνοαλβανικά σύνορα μετατράπηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε δεύτερη κύρια πύλη εισόδου όπλων και αυτό έγινε και η αιτία που το Καλάσνικοφ έφτασε να πωλείται στην Ελλάδα σχεδόν από τα περίπτερα. «Όταν κλάπηκε ο οπλισμός από τα στρατόπεδα της Αλβανίας το ΑΚ 47 έφτασε να πωλείται 18.000 δραχμές. Σήμερα ένα καλό Καλάσνικοφ αρχίζει από τα 700 ευρώ. Ένα καθαρό Καλάσνικοφ, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, φτάνει όμως και τα 2.000 ευρώ», αποκαλύπτει ο Μιχάλης Α.

ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ

Ψάχνουν τα ίχνη των πολυβόλων που χρησιμοποιήθηκαν σε κυκλώματα της νύχτας


Καταργούνται οι εξωτερικοί φρουροί

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των εξωτερικών φρουρών σε αστυνομικά τμήματα, αποφάσισε χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το μέτρο αποφασίστηκε προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου 2.000 αστυνομικοί σε ημερήσια βάση με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά», υποστηρίζουν κύκλοι της Κατεχάκη.

Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσουν μόνο αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου για την ΕΛ.ΑΣ., όπως το τμήμα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Όπως διευκρινίζουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα καταργηθούν οι εξωτερικοί σκοποί των αστυνομικών τμημάτων που συνήθως βρίσκονται μέσα σε κουβούκλιο.

«Τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αποσυνδέει την απόφαση από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Επιπλέον, απέκλεισε την τοποθέτηση καμερών σε όσα αστυνομικά τμήματα δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να ξοδεύω τα χρήματα του ελληνικού λαού για να γεμίζουμε με κάμερες».

Πρόταση που επανήλθε στο υπουργείο αποτελεί και η κατάργηση των μικρών αστυνομικών τμημάτων και η δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων με καλύτερη στελέχωση και με δυνατότητα αστυνομικών περιπολιών όλο το 24ωρο.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: