29.10.09

Ε.Ε.: Εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα...

Διχάζει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν για το χρηματικό ποσό που θα απαιτηθεί να διαθέσουν για το σκοπό αυτόν.
Εννέα χώρες από την ανατολική Ευρώπη αντιτίθενται στο υπάρχον σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπαζνάι.

Η Σουηδία, προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έχει

Δ ήδη κάνει μια πρόταση ώστε οι φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να μην πληρώσουν ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί στις δυνατότητες της οικονομίας τους. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δείχνει να μην τους ικανοποιεί.

«Η πρόταση για το μοίρασμα της οικονομικής βοήθειας δεν είναι αποδεκτή στη σημερινή της μορφή», δήλωσε ο Μπαζνάι.

«Η φιλοδοξία της σουηδικής προεδρίας είναι φυσικά να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους αριθμούς», δήλωσε η σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν μεταξύ τους για την ανάγκη μείωσης της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, αλλά ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα θέμα - κλειδί για τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις: Το ποσό που θα προσφέρουν στις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με τρόπο που να μην προκαλεί μόλυνση.

Σήμερα λοιπόν, πρέπει να αποφασισθεί το ποσό που τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν στην παγκόσμια προσπάθεια, αλλά και το ποσό που θα αναλογεί σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: