31.10.09

Μαύρο χρήμα και μαύρες τρύπες...

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ. Με πλαστά έγγραφα εισέπρατταν νοσήλια και επιδόματα...
«Επιθετικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση το 2010. Αυτό αναφέρεται ρητά στην επιστολή που έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.

Στη δισέλιδη, εξαιρετικά λιτή και απολογιστικού ύφους επιστολή αναφέρονται μόνο σε λίγες γραμμές οι στόχοι για...
το 2010, χωρίς να υπάρχει καν εκτίμηση για το πού θα κλείσει το έλλειμμα του 2009 (12,5% του ΑΕΠ, έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας). Οπως επισημαίνεται, η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών και τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση.

Θέτει ως στόχο για το 2010 τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος σε ένα μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα (χωρίς να διευκρινίζεται αριθμός ετών) τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οσο για τα μέτρα της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός αναφέρει ότι θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2010 και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο).

Επισημαίνεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα υποστηριχθεί από «επιθετικές» μεταρρυθμίσεις, που θα συμπληρώσουν τις αλλαγές για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει στον επίτροπο Αλμούνια τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 2009, αλλά και προηγουμένως στο πλαίσιο του άρθρου 104 παράγραφος 7 (διαδικασία επιτήρησης στην οποία τώρα βρίσκεται η χώρα και απαιτεί την ανακοίνωση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα εντός 6 μηνών).

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα αυτά υπολείπονται αυτών που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση του σημαντικού δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Επικεντρώθηκαν κυρίως στο σκέλος των εσόδων, ήταν προσωρινού χαρακτήρα και δεν απέδωσαν, οδηγώντας σε μαύρη τρύπα 23 δισ. ευρώ στο 9μηνο του έτους. Από τα 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) που προγραμμάτιζε να εισπράξει επιπλέον η Ν.Δ. το 2009, υπολογίζεται τελικά ότι θα βρεθούν μόνο 2,3 δισ. ευρώ (λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ).

«Ημιυπαίθρια» τα έσοδα

Η αποτυχία αποδίδεται τόσο σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για κάποιες από τις εισπράξεις όσο και στην αποτυχία εφαρμογής ορισμένων από αυτά τα μέτρα λόγω συνταγματικών (π.χ. ημιυπαίθριοι) ή οικονομικών (περαίωση) λόγων.

Αναμένεται φέτος υστέρηση εσόδων σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά περίπου 10 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ). Τα έσοδα κεντρικής κυβέρνησης υπολογίζονται πλέον στα 49,1 δισ. ευρώ, λόγω υστέρησης εσόδων αλλά και αυξημένων κατά 1,3 δισ. ευρώ επιστροφών φόρων.

Στο σκέλος των δαπανών οι υπερβάσεις φτάνουν σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ). Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αναμένεται αυξημένο στα 9,7 δισ. ευρώ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ (από 8,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε η κυβέρνηση), αλλά οι εισροές από την Ε.Ε. θα είναι χαμηλότερες κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε επιπλέον κατά 16 δισ. ευρώ ή σχεδόν το 7% του ΑΕΠ. Δηλαδή διαμορφώνεται πλέον στο 12% του ΑΕΠ από 3,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το υπουργείο εντοπίζει 3 αιτίες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Κατάρρευση των μηχανισμών

Ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη ύφεση και ο δεύτερος οι εκλογές που προκάλεσαν «πολιτική αστάθεια κατά τη διάρκεια της περιόδου, που η οικονομική πολιτική θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης». Οπως επισημαίνεται, οι διαδοχικές εκλογές προκάλεσαν «την κατάρρευση των μηχανισμών είσπραξης φόρων» αλλά και «σοβαρές υπερβάσεις των δαπανών, λόγω της πλήρους έλλειψης ελέγχου».

Ο τρίτος λόγος είναι η μη καταγραφή ελλειμμάτων «λόγω της παράλειψης από επίσημες στατιστικές ορισμένων δαπανών, όπως οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: