29.10.09

Ήθελαν νεκρούς αστυνομικούς - γάζωσαν με 100 σφαίρες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Στέλιος Βραδέλης
Επίδειξη δύναμης από τους τρομοκράτες- στα σταθμευμένα περιπολικά «σταμάτησαν» οι περισσότερες σφαίρες- «κλώτσαγε» το Καλάσνικοφ των δραστών...
Εκατό σφαίρες έριξαν μέσα σε 1-2 λεπτά οι τρομοκράτες κατά την επίθεσή τους στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Τέσσερις γεμιστήρες άδειασαν κατά των αστυνομικών και τραυμάτισαν έξι. Οι τρομοκράτες - που χτύπησαν με όπλα «καθαρά» (δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν)ήθελαν οπωσδήποτε νεκρούς αστυνομικούς. «Το ότι δεν το κατάφεραν, είναι καθαρά θέμα τύχης», λένε οι ειδικοί
«Μόλις τα παιδιά είχαν επιστρέψει από την ...

περιπολία τους και στεκόμασταν στο προαύλιο του Τμήματος για να ανταλλάξουμε δύο κουβέντες. Ξαφνικά είδαμε έναν που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με παλαιστινιακή μαντίλα να μας πλησιάζει από την οδό Κύθνου κρατώντας ένα όπλο. Οι σφαίρες άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι και όλοι μας πέσαμε κάτω χτυπημένοι».

Έτσι περιέγραψε στην Αντιτρομοκρατική το σκηνικό της επίθεσης ένας από τους 7 αστυνομικούς που την ώρα της επίθεσης βρισκόταν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής το οποίο έγινε στόχος τρομοκρατών.

Οι ειδικοί μιλούν για «επίδειξη δύναμης» από την πλευρά των τρομοκρατών- αν και σημειώνουν ότι η προετοιμασία για το χτύπημα είχε αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου, αρκετές ημέρες πριν από την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα». Τονίζουν δε ότι οι τρομοκράτες- που χτύπησαν με όπλα «καθαρά», που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν- ήθελαν οπωσδήποτε νεκρούς αστυνομικούς. «Το ότι δεν το κατάφεραν, είναι καθαρά θέμα τύχης», τονίζουν.

Οι τρομοκράτες, όπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές, χρησιμοποίησαν 4 γεμιστήρες Καλάσνικοφ. Μάλιστα είχαν δεμένους τους γεμιστήρες με κολλητική ταινία ώστε όταν άδειασε ο ένας κατευθείαν τοποθέτησαν τον άλλο. Η επίθεση διήρκεσε 1- 2 λεπτά.

Έριξαν και χειροβομβίδα
Στη συνέχεια οι τρομοκράτες έριξαν προς την πλευρά των αστυνομικών μια χειροβομβίδα κρότου, όμοια με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει ο Επαναστατικός Αγώνας στην επίθεση εναντίον αστυνομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, και εξαφανίστηκαν.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει επικράτεια φόβου. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τόνισε πως «οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Οι 5 από τους αστυνομικούς, 4 ειδικοί φρουροί και ένας 19χρονος δόκιμος αστυνομικός, χτυπήθηκαν από τις πρώτες σφαίρες των τρομοκρατών. Ο 22χρονος αξιωματικός ασφαλείας του Τμήματος έγινε το έκτο θύμα όταν σφαίρα πέρασε στο εσωτερικό του κτιρίου και τον τραυμάτισε. Συνολικά στο Τμήμα την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 11 αστυνομικοί, 7 στον περίβολο, 2 στο ισόγειο και άλλοι 2 στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται το Τμήμα Ασφαλείας. Την ώρα της επίθεσης στο Τμήμα βρίσκονταν και 4 πολίτες, ενώ ένας πέμπτος, συγγενής ατόμου που βρισκόταν στο Τμήμα, είχε βγει να τηλεφωνήσει την ώρα της επίθεσης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοκ από τα όσα έζησε.

Προσπάθησε να ανταποδώσει
Ένας από τους αστυνομικούς, ο Στ. Μανουδάκης, προσπάθησε να ανταποδώσει τα πυρά. «Κάποιος όμως την ώρα που έβγαζε το περίστροφό του, του κατέβασε το χέρι», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Γ. Μακρής. Σύμφωνα πάντως με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, την ώρα που ο Μανουδάκης προσπάθησε να βγάλει το όπλο του έπεσε πάνω του χτυπημένη η δόκιμη ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού, η οποία είναι και η πιο βαριά τραυματισμένη από τους αστυνομικούς.

«Μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί προσπαθήσαμε 2 αστυνομικοί που δεν χτυπήσαμε να τους καταδιώξουμε, αλλά οι τρομοκράτες είχαν ήδη ανέβει στις μηχανές τους και εξαφανίστηκαν», κατέθεσαν αστυνομικοί του Τμήματος Αγίας Παρασκευής.

Όπως προκύπτει από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, μόλις ο ένας τρομοκράτης άρχισε να πυροβολεί εμφανίστηκε και ένας δεύτερος. Το όπλο του πρώτου μάλιστα έπαθε αρχικά εμπλοκή και για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί βρήκαν στον τόπο της επίθεσης και μια άθικτη σφαίρα. «Οι χειριστές των όπλων δεν πρέπει να ήταν πολύ έμπειροι. Το όπλο τούς «κλώτσαγε», με αποτέλεσμα οι σφαίρες τους να βρίσκονται παντού. Από το πεζοδρόμιο μέχρι τον πρώτο όροφο του κτιρίου», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: