30.10.09

Πειστήρια κεκλεισμένων των θυρών...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
Ζητούν να μην εμφανιστούν σε κοινή θέα προσωπικά αντικείμενα του Σεργιανόπουλου
Στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου (κάτω) από τον Γεωργιανό Ντέιβιντ Μουρτζικνέλι (αριστερά) μεταφέρονται σήμερα τα πειστήρια του εγκλήματος. Πρόκειται για αντικείμενα που αγγίζουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του θύματος, λόγος για τον οποίο οι δικηγόροι της οικογένειάς του θα ζητήσουν η επίδειξη των πειστηρίων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για να προστατεύσουν τη μνήμη του
Σε πειστήρια που φέρουν την...


ανεξίτηλη «σφραγίδα» θύτη και θύματος και αποτελούν κομμάτια από το σκηνικό του εγκλήματος στρέφονται σήμερα οι προβολείς της δίκης για τη δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου με κατηγορούμενο τον Γεωργιανό Ντέιβιντ Μουρτζικνέλι.

Η επίδειξη προσωπικών αντικειμένων, που αποτελούν- όπως εύστοχα παρατηρήθηκε- «σιωπηρούς μάρτυρες» για όσα διαδραματίστηκαν στο διαμέρισμα του ηθοποιού, χώρισε στα δύο για μία ακόμη φορά τους παράγοντες της δίκης. Ο καθένας επιχειρηματολόγησε από τη δική του πλευρά για την ανασύσταση ενός θρυμματισμένου σκηνικού και κυρίως για την αναγκαιότητα που εξυπηρετεί η- έστω στιγμιαία- μεταμόρφωση του δικαστηρίου σε... σκηνή ενός εγκλήματος, που ο ίδιος ο δράστης δεν αρνείται ότι διέπραξε.

«Ζητάμε να έρθουν τα πειστήρια του εγκλήματος στο δικαστήριο για να έρθουμε πιο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος. Να δούμε ότι ο λαμπερός ηθοποιός χρησιμοποιούσε ανθρώπους ως σκεύη ηδονής», είπαν απευθυνόμενοι προς τους δικαστές οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ.κ. Δημ. Γκαβέλας και Ν. Καραδήμας.

«Η προσκόμιση και επίδειξη των πειστηρίων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Φθάσαμε στο σημείο να δικάζουμε έναν νεκρό που κατά τεκμήριο έχει δικαιωθεί», αντέτειναν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του ηθοποιού κ.κ. Αλ. Στεφανάκης και Ν. Εμμανουηλίδης, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή τους να επαναφέρουν το αίτημα της πρώτης μέρας το κομμάτι αυτό της δίκης να διεξαχθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς εφάπτεται αυστηρών προσωπικών επιλογών του θύματος και η παρουσίαση των επίμαχων πειστηρίων μόνο και άλλα τραύματα στη μνήμη του μπορεί να επιφέρει.

Όλα αυτά πιθανώς συνεκτίμησε η εισαγγελέας της έδρας κ. Ιφιγένεια Γάκη, κατά την εκτίμηση της οποίας η προσκόμιση τέτοιων αντικειμένων που- κατά την κοινή πείραείναι γνωστά σε όλους δεν έχουν να εισφέρουν περισσότερα στον σχηματισμό ασφαλούς δικανικής κρίσης για την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορουμένου.

«Δείχνουν υπερδιέγερση»
«Τα πειστήρια υποδεικνύουν ότι υπήρχε σεξουαλικό υπόστρωμα στη σκηνή του θανάτου», κατέθεσε ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Αϊβατίδης, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που κλήθηκε από την υπεράσπιση και σε πολλά σημεία διατύπωσε διαφορετικές απόψεις από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Φίλιππο Κουτσάφτη, που είχε διενεργήσει και τη νεκροψία.

Ο κ. Αϊβατίδης αξιολογώντας τα ιατροδικαστικά ευρήματα είπε πως «τα πολλαπλά χτυπήματα δείχνουν υπερδιέγερση του δράστη» και ότι «τα τραύματα αμύνης δείχνουν πως δεν υπήρξε απόλυτος αιφνιδιασμός του θύματος», ενώ τοποθέτησε τελευταίο χρονικά το χτύπημα (σ.σ.: ο Ν. Σεργιανόπουλος έφερε 21 μαχαιριές) στον τράχηλο του ηθοποιού. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της υπεράσπισης, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί ο ιατροδικαστής να κράτησε στάση... αποστασιοποίησης από την ουσία της υπόθεσης».

Η διαφορετική ερμηνεία για τα ίχνη του ίδιου εγκλήματος οδήγησε τους δικηγόρους του κατηγορουμένου στο αίτημα να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση οι δύο ιατροδικαστές, αλλά τόσο η εισαγγελέας όσο και τον δικαστήριο έκριναν ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο.

«Δεν το είχε προσχεδιάσει»
Είχε προηγηθεί η εξέταση ενός ακόμη μάρτυρα υπεράσπισης, του κ. Γιώργου Ραφτογιάννη, στον οποίο η υπεράσπιση έθεσε υπ΄ όψιν μία σειρά εργαστηριακών ευρημάτων και εκείνος ως ειδικός σε ζητήματα ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο κατηγορούμενος δεν είχε προσχεδιάσει το έγκλημά του». Και εξήγησε ότι: «Πήγε μαζί με τον ηθοποιό χωρίς να έχει μαζί του το όπλο τού εγκλήματος, δεν διασφάλισε τη διαφυγή του και δεν αφαίρεσε ενοχοποιητικά στοιχεία φεύγοντας από το σπίτι τού θύματος, ενώ είχε τον χρόνο να το κάνει».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: