3.8.09

Φορο-παράθυρο... αποπεράτωσης...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Τρικ για να επεκταθεί η διευρυμένη φοροαπαλλαγή και στα παλιά στεγαστικά...
Παράθυρο σε δανειολήπτες να ωφεληθούν από τη διευρυμένη φοροαπαλλαγή, η οποία ανέρχεται στο 40% των τόκων του δανείου, ακόμη και για στεγαστικά δάνεια πρώτης ή και δεύτερης κατοικίας που έχουν πάρει στο παρελθόν ανοίγει το πακέτο μέτρων για την οικοδομή που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Πρόκειται για οφέλη αρκετών χιλιάδων ευρώ που προκύπτουν από την αύξηση στο 40% της έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων στο εισόδημα των φορολογουμένων που θα πάρουν δάνειο για αγορά, ανέγερση αλλά και αποπεράτωση πρώτης ή και δεύτερης κατοικίας από 1.1.2009 έως και το τέλος του 2010.
Το παράθυρο ανοίγει με ...
την προσθήκη της αποπεράτωσης- όπως θα προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί- στις κατηγορίες των δανείων που θα δικαιούνται τη διευρυμένη φοροαπαλλαγή. Έτσι, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τράπεζας, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τρικ της αποπεράτωσης προκειμένου να ληφθούν νέα δάνεια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν παλαιά (που υπάγονται στη χαμηλότερη έκπτωση 20% των τόκων από το εισόδημα) ή αφορούν δεύτερη κατοικία και δεν φοροαπαλλάσσονται καθόλου, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να κερδίσει από τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή.

Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος, επίσης με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας, προκειμένου να βαφτίζονται ως δάνεια αποπεράτωσης νέα δάνεια που θα χρησιμοποιούνται και για να αποπληρώνονται με φοροαπαλλαγή των τόκων άλλες οφειλές του δανειολήπτη λόγω του ελαστικότερου καθεστώτος ελέγχων που επικρατεί για την κατηγορία αυτή των στεγαστικών.

Θα πληρώνει μισούς τόκους
Με βάση το νέο καθεστώς, ο φορολογούμενος που έχει μία ημιτελή κατοικία, ακόμη και αν είναι η δεύτερη, τρίτη ή και πέμπτη, δικαιούται στεγαστικό δάνειο αποπεράτωσης με έκπτωση 40% των τόκων από τον φόρο, ενώ σήμερα δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί από το παράθυρο να λάβει δάνειο αποπεράτωσης με τη διευρυμένη φοροαπαλλαγή, προκειμένου να αποπληρώσει το παλαιό δάνειο ανέγερσης της πρώτης κατοικίας του κερδίζοντας έτσι το επιπλέον 20% της έκπτωσης των τόκων που προβλέπουν τα νέα μέτρα. Αν το χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή παλαιού στεγαστικού β΄ κατοικίας, θα κερδίσει φοροαπαλλαγή 40% επί των τόκων. Αντίστοιχα θα μπορεί να αξιοποιήσει το δάνειο αποπεράτωσης που θα λάβει για το... ημιτελές ακίνητό του, ώστε να τακτοποιήσει άλλες οφειλές (π.χ. καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες), ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα ως κεφάλαια κίνησης επιχειρήσεων.

Δηλαδή, ενώ στα χαρτιά το νέο δάνειο αφορά την ολοκλήρωση κάποιας παλιάς οικοδομής ή την προσθήκη κάποιων βοηθητικών χώρων (π.χ. πισίνα ή αποθήκη σε μια εξοχική κατοικία), στην πραγματικότητα τα χρήματα μπορούν να διοχετευθούν σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, όπως η κάλυψη καταναλωτικών αναγκών, το συμμάζεμα παλαιών χρεών ή ακόμα και κάποια επένδυση.

Το 10%-15% των στεγαστικών
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή περίπου το 10%-15% των στεγαστικών δανείων εμπίπτει στην κατηγορία επισκευαστικά- αποπεράτωσης, τα δεύτερα από τα οποία τυγχάνουν τώρα με το νέο καθεστώς υψηλότερης φοροαπαλλαγής. Μάλιστα, το τε

ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ανοίγει με την προσθήκη της αποπεράτωσης στις κατηγορίες δανείων που θα δικαιούνται διευρυμένη φοροαπαλλαγή

λευταίο διάστημα παρατηρείται σε ορισμένες τράπεζες άνοδος στις αιτήσεις και τις χορηγήσεις δανείων αποπεράτωσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αναμένεται κύμα νέων χορηγήσεων τέτοιων δανείων, όταν εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και ανάψει το πράσινο φως για τις τράπεζες. Το παράθυρο αφορά την αποπεράτωση και όχι την ανέγερση, καθώς στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά και άλλες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για τη χορήγηση του δανείου. Στην περίπτωση της αποπεράτωσης απαιτείται μόνο αυτοψία του μηχανικού της τράπεζας και προσημείωση του ημιτελούς ακινήτου.

Με τη συναίνεση της τράπεζας
Απαραίτητος όρος προκειμένου να εκμεταλλευθεί ο δανειολήπτης το τρικ με τη φοροαπαλλαγή είναι η συναίνεση της τράπεζας, η οποία και εγκρίνει το ύψος και τον τύπο του δανείου. Στις περιπτώσεις ανέγερσης και αποπεράτωσης, βασικό ρόλο παίζει ο μηχανικός της τράπεζας, ο οποίος εισηγείται την έγκριση ή μη του δανείου, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος των εργασιών. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα, με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζιτών, να εγκριθεί δάνειο για πολύ υψηλότερο ποσό σε σχέση με τα χρήματα που πραγματικά χρειάζονται για την ανέγερση ή την αποπεράτωση του ακινήτου. Η πρακτική αυτή της υπερτιμολόγησης των δανείων είναι, ούτως ή άλλως, συχνή, όμως το επιπλέον όφελος των φοροαπαλλαγών λειτουργεί καταλυτικά.


Σημαντικά τα κέρδη για φορολογουμένους

ΤΑ ΚΕΡΔΗ για τους φορολογουμένους είναι σημαντικά, γεγονός που αποτελεί πραγματικό δέλεαρ για όσους θελήσουν να επωφεληθούν. Ενδεικτικά, για δάνειο 100.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 15 χρόνια με επιτόκιο 5%, το όφελος από την φοροαπαλλαγή ξεπερνά τα 1.950 ευρώ τον πρώτο χρόνο ενώ η συνολική απαλλαγή ανέρχεται σε σχεδόν 17.000 ευρώ. Αν το ποσό του δανείου αυξηθεί στα 125.000, η φοροαπαλλαγή για το πρώτο έτος αγγίζει τα 2.500

ευρώ και συνολικά ξεπερνά τα 21.000. Το κέρδος είναι ακόμα μεγαλύτερο για δάνειο 150.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 20 χρόνια, καθώς η φοροαπαλλαγή για τον πρώτο χρόνο αγγίζει τα 3.000 ευρώ και συνολικά ξεπερνά τα 35.000.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: