18.8.09

Ψυχρολουσία στο υπουργείο...

Ψυχρολουσία για το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτέλεσε η χθεσινή βόμβα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει προσωρινά την παράδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου.

Τόσο το υπουργείο όσο και οι ελληνικές δικαστικές αρχές αιφνιδιάστηκαν με την ανατροπή του σκηνικού, καθώς ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για να «διεκπεραιώσουν» τη μεταφορά του καταζητούμενου στην Ελλάδα, η οποία θεωρούνταν ζήτημα που...

είχε λήξει. Την ίδια στιγμή οι νομικές ακροβασίες του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, κατά τη διαδικασία της ανάκρισης, αναμένεται να αποτελέσουν «όπλα» στα χέρια των Γερμανών δικηγόρων του Μ. Χριστοφοράκου προκειμένου να ενισχύσουν το επιχείρημά του ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στην Ελλάδα.

Τα κακά μαντάτα, που τίναξαν στον αέρα τα κυβερνητικά σχεδια, έμαθε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναστέλλει προς το παρόν την παράδοση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μιχ. Χριστοφοράκου στις ελληνικές δικαστικές αρχές». Και ενώ η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να καρπωθεί πολιτικά οφέλη από την παράδοση Χριστοφοράκου, τώρα αμήχανη παρακολουθεί τις εξελίξεις που σηματοδοτούν τουλάχιστον νέα καθυστέρηση.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε χθες ότι «από την πλευρά της η Ελληνική Πολιτεία έκανε και θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ό,τι είναι δυνατόν για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα». Προηγουμένως κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι συνδιαλέγεται με τον καταζητούμενο και ότι επιδιώκει την παραγραφή των ευθυνών του για το σκάνδαλο: «Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, έπαψε να τηρεί και τα προσχήματα. Πανηγυρίζοντας για την αναστολή προς το παρόν της παράδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, αποδεικνύει πέραν αμφισβήτησης ποιος φοβάται την έλευσή του στη χώρα μας».

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, αφού μέχρι το βράδυ της Κυριακής αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός θα αναχωρούσε χθες για το Μόναχο. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε το ταξίδι, που, όπως διευκρινίσθηκε εκ των υστέρων, αφορούσε τη διασφάλιση της έκδοσης Χριστοφοράκου, ακυρώθηκε, όπως ακυρώθηκε και η μετάβαση εισαγγελικού λειτουργού αρμόδιου για την εκτέλεση ποινών, που επρόκειτο επίσης να αναχωρήσει για τη Γερμανία.

- «Η πολυαναμενόμενη κυβερνητική φιέστα, με εικόνες του ανακριτή και του φυγόδικου με χειροπέδες, μετετράπη σε γκάφα ολκής. Γιατί κυβερνητικοί παράγοντες και φιλοκυβερνητικοί δικαστές αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη Γερμανία είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση και όχι αίτημα και ζητούμενο όπως στην Ελλάδα. Γι' αυτό έμειναν με τα εισιτήρια στο χέρι σύξυλοι», επισημαίνει ο δικηγόρος του Γ. Σκαρπέλη, Ι. Μαντζουράνης.

Των ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ, Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: