19.8.09

Ο ΟΗΕ τιμά την πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα...

Φόρο τιμής αποτίει σήμερα για πρώτη φορά ο ΟΗΕ στους υπαλλήλους ανθρωπιστικών οργανώσεων που χάνουν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα συμπίπτει με την έκτη επέτειο από τη βομβιστική επίθεση της 19ης Αυγούστου του 2003 στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 στελέχη του διεθνούς οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού απεσταλμένου Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.

Στόχος της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Ημέρας, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι να...

αναδειχθεί το έργο των υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής δουλεύουν σε πολύ επικίνδυνες περιοχές και γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων.

«Η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα αφιερώνεται εν μέρει στην μνήμη όλων των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που έχασαν τη ζωή τους βοηθώντας τους άλλους», αναφέρεται στο μήνυμα του ΟΗΕ.

Πέρυσι, 122 υπάλληλοι τέτοιων οργανώσεων σκοτώθηκαν, περισσότεροι δηλαδή απ’ ό,τι τα μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που έχασαν τη ζωή τους κατά το ίδιο έτος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα παραστεί σήμερα σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του 2003 στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Μια ημέρα μόνο δεν είναι αρκετή για να σκεφθούμε τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες, όταν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων βρίσκεται σε απόλυτη ένδεια και πείνα» αναφέρει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων είναι υπόθεση όλων μας. Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Ημέρα μας θυμίζει ότι κάθε ένας από μας, με αίσθημα αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας, πρέπει να δώσει το δικό του αγώνα για το σκοπό αυτό», προσθέτει η κ. Μπακογιάννη.

Πηγές: Ναυτεμπορική, BBC, un.org, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: