24.8.09

Ελικόπτερα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ σε δύο χρόνια καίγεται η Ελλάδα. Πρώτα κάηκε η ύπαιθρος και τα χωριά, με πάνω από εβδομήντα νεκρούς, το καλοκαίρι του 2007. Ύστερα κάηκε το κέντρο Αθήνας και πολλών άλλων πόλεων τον Δεκέμβριο του 2008. Και το Σαββατοκύριακο κάηκε η Αττική.
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ φλόγες, ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται σε Νέρωνα της Μεταπολίτευσης. Η αλήθεια είναι πως το πρόσωπό του θα ταίριαζε σε ρωμαϊκό μπούστο. Ωστόσο ο παραλληλισμός δεν...
έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία, αλλά με την ουσία της συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού. Εμφανίζεται ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν μαθαίνει, δεν προβλέπει και δεν προετοιμάζεται. Άρα δεν ενδιαφέρεται.

ΑΥΤΗ ΤΗ φορά η Ν.Δ. δεν τόλμησε να χρεώσει τις πυρκαγιές σε μετανάστες ή κουκουλοφόρους, ούτε να μιλήσει για ασύμμετρη απειλή ή οργανωμένο σχέδιο. Ασφαλώς και υπάρχουν εμπρηστές. Αλλά η ανοργανωσιά της κυβέρνησης είναι εμφανής. Όχι μόνο στην πυρόσβεση, αλλά και στην προπαγάνδα.

ΧΘΕΣ, Ο Καραμανλής πήρε το ελικόπτερο για να δει από ψηλά τις φωτιές. Το σφάλμα είναι κλασικό. Από το φινιστρίνι του «Αir Force Οne» δεν είδε ο Τζορτζ Μπους την πλημμυρισμένη από τον τυφώνα Κατρίνα Νέα Ορλεάνη; Ήταν το πολιτικό του τέλος. Φυσικά, η άνοδος στο ελικόπτερο δεν είναι αποτέλεσμα της παραζάλης του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός φοβάται να πάει στα καμένα. Όπως, κακά τα ψέματα, φοβόταν να πάει και στην Ηλεία το 2007. Πήγε- ας όψεται η προεκλογική περίοδος- αφού οι τότε συνεργάτες του υπερέβησαν εαυτούς ώστε να αποφευχθούν τα γιουχαΐσματα.

ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ αυτοκράτορες έχαναν τον θρόνο από φυσικά αίτια ή πρόωρο θάνατο, αν τους δηλητηρίαζαν οι αυλικοί ή τους δολοφονούσαν οι πραιτωριανοί. Στη Δημοκρατία έχουμε εκλογές. Ούτως ή άλλως, αυτές θα γίνουν μέχρι τον Μάρτιο. Αναρωτιέται όμως κανείς αν τον Καραμανλή δεν τον απασχολεί καθόλου το μετά. Θα ζήσει σε άλλη χώρα; Ή στην καμένημε τραγικές συνέπειες για ζωές, περιουσίες και περιβάλλον- Αττική και Ελλάδα; Η ΒΟΗ του όχλου έφτανε, έστω από μακριά, στα αυτιά των αυτοκρατόρων. Η οσμή του καπνού ήταν το Σάββατο το βράδυ αισθητή και στη Ραφήνα, όπου μένει ο Πρωθυπουργός, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: